Een chutney (Hindi: चटनी, uitgesproken als caṭnī) is een bijgerecht uit de Indiase en Pakistaanse keuken. De ingrediënten zijn sterk uiteenlopend omdat voor verse chutney vaak gebruik wordt gemaakt van seizoensproducten. Een chutney heeft meestal vruchten als basis. Hieraan worden allerlei kruiden en andere bestanddelen toegevoegd. Azijn, zout, tamarinde, gember, mosterdzaad, knoflook, peper, ui, fenegriek, koriander en komijn worden vaak gebruikt. Over het algemeen zijn chutney’s een beetje scherp, zoet en een tikkeltje zuur tegelijk.
Chutney wordt gemaakt met een stenen vijzel.
In Europa en Noord-Amerika komen vooral chutneys die langdurig kunnen worden bewaard. Daartoe worden er plantaardige olie, azijn of citroensap en soms ook kunstmatige conserveermiddelen toegevoegd, evenals veel suiker. Deze chutney’s zijn het best te vergelijken met hartige jam.
Chutney zelf maken is vrij eenvoudig, klik op deze link voor een recept.