Textured Vegetable Protein (TVP), ook bekend als sojabrokken, is een vleesvervanger gemaakt van hoogwaardig plantaardig eiwit, zoals soja, tarwe, katoen- en haverzaden. Het heeft een sponsachtige structuur die doet denken aan vlees. TVP is een restproduct van het winnen van sojaolie.
TVP werd ontwikkeld door Ellen G. White, oprichtster van de Amerikaanse Zevendedagsadventisten beweging en in 1922 voor het eerst commercieel geïntroduceerd onder de naam ‘Soy Bean Meat’.
Bereiding:
TVP is een gedroogd product: het moet, net als bonen bijvoorbeeld, worden geweekt. Het kan worden gekruid met/in smaakmakers zoals bouillon, sambal of marinades en daarna gebakken of gebraden. Het wordt ook gebruikt om worsten en frikandellen mee te maken.
TVP wordt veel gebruikt als goedkope vleesvervanger, gemengd met gewoon vlees om kosten te besparen en vocht vast te houden tijdens verwerking. Het wordt in vleesproducten toegevoegd als ‘vullers’ en ‘meat-extenders’, vanwege het hoge plantaardige eiwitgehalte en de cholesterolarme eigenschappen.”
Zie ook: soja
Franse term: protéine végétale texturée (PVT)
Duitse term: Texturiertes Soja, Sojafleisch, Soja-Schnetzel
Engelse term: textured vegetable proteine