Wildzwijnspeper
Hoe de naam is ontstaan is een raadsel. Sommigen zeggen dat het antwoord ligt in de middeleeuwen. In die tijd werden vleesmaaltijden geserveerd met broodpap. Deze broodpap was wat de saus nu bij ons is: de smaakmaker bij het vlees. Wij maken onze sauzen doorgaans van boter en bloem. Maar die bereiding was toen nog niet bekend. Toen werd de saus gemaakt door gekruimeld brood in water of melk te weken en het te binden met een flinke hoeveelheid boter. Om dit ‘goedje’ op smaak te brengen, voegde men peper toe. Het ‘peper’ in wildzwijnspeper, een naam die later is ontstaan dan hazenpeper, heeft dus de betekenis van een gepeperde (brood)saus, die onder meer bij een gebraden haasje prima smaakte. Wij kennen deze originele bereidingswijze niet meer, maar in Engeland staat bread sauce nu nog bekend als één van de bekende klassieke sauzen. Anderen zien een verband met de Franse term, “poivrade”, waarmee een basiswildsaus bedoeld wordt. De term “peper’ wordt inmiddels ook gebruikt voor andere soorten wild. Bekijk ook eens onze andere pepers:
Kruid de wildzwijnsnek met uw favoriete kruidenmix of met zout en peper.
Snij de knol- en bleekselderij, de rode zoete paprika, de uien en de winterpeen grof (printanière).
Leg de stukken vlees in de pan met flink wat boter en braad snel aan, een minuutje.
Voeg de knolselderij, de uien, de wortel, de bleekselderij, de paprika en de knoflook toe en stoof even aan op een matig vuurtje.
Voeg nu de wijn en eventueel wat runderfond toe (klik voor recept).
Als laatste de limoen erbij.
Breng snel aan de kook.
Wildzwijnspeper is heerlijk schorseneren, puree van aardappel of zoete aardappel, kweeperenmoes, en gestoofde wittekool.
Een jonge, fruitige rode wijn. Een lekker bokbiertje is echter zeker ook niks mis mee.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!