Feuilles de vignes conservées
Dolma (Turks) (dolmades, δολμαδες (Grieks) is eigenlijk niet meer dan gevulde groenten. Dit kunnen bladeren zijn (waarbij vaak wordt gekozen voor druivenbladeren of kool) of groenten (meestal paprika’s). Het gerecht is afkomstig uit het voormalige Ottomaanse rijk en daarom zowel aan de Griekse als Turkse kant geliefd. Dolma is verwant aan en wordt in de volksmond vaak verward met Sarma, een gerecht van (meestal gevulde) koolrolletjes (zie dit recept voor onze variant). De Dolma kent veel verschillende variaties in verschillende landen: de vulling kan bestaan uit gehakt met speciale kruiden (zie recept) of uit een vegetarische samenstelling met groenten (zie recept), bulgur of rijst. Het gerecht komt in vele variaties in vele landen voor.
Dat is natuurlijk het lekkerst. Heeft u een wijngaard in de buurt? Ga in het voorjaar op "jacht"!
Kies mooie jonge, niet al te kleine bladeren uit
Was de bladeren zorgvuldig onder koud stromend water. Verwijder al het stof en eventuele insecten, spinrag enz.
Blancheer de bladeren kort in water met een scheutje azijn en wat zout.
Haal ze uit de pan en laat ze snel afkoelen (schrikken) in ruim koud water.
Wilt u ze lang bewaren? Dat kan. Gewoon de rolletjes in de diepvries leggen en per keer een aantal rolletjes gebruiken. Wel opletten - dee rolletjes zijn diepgevroren enorm breekbaar.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!