Vegan dolma’s met een groentenvulling

Het Ottomaanse rijk op zijn best, maar dan in een modern jasje
pinit

Groentensamenstelling in wijnbladeren

Vegan dolma’s met een groentenvulling

Difficulty: Beginner Prep Time 1 uur Cook Time 30 min Total Time 1 uur 30 minuten
Servings: 4

Description

Dolmathakia – Τολμαθάκια

Dolma (Turks) (dolmades, δολμαδες (Grieks) is eigenlijk niet meer dan gevulde groenten. Dit kunnen bladeren zijn (waarbij vaak wordt gekozen voor druivenbladeren of kool) of groenten (meestal paprika’s). Het gerecht is afkomstig uit het voormalige Ottomaanse rijk en daarom zowel aan de Griekse als Turkse kant geliefd. Dolma is verwant aan en wordt in de volksmond vaak verward met Sarma, een gerecht van (meestal gevulde) koolrolletjes (zie dit recept voor onze variant). De Dolma kent veel verschillende variaties in verschillende landen: de vulling kan bestaan uit gehakt met speciale kruiden (zie recept) of uit een vegetarische samenstelling met groenten (zie recept), bulgur of rijst. Het gerecht komt in vele variaties in vele landen voor. 

dolma wijnblad druivenblad gemarineerd
Gemarineerd druivenblad op de markt in Istanbul 2021

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

 

Voor ongeveer 30 stuks:

Keukengerei:

Instructies

  1. VOORBEREIDING

    Verse wijnbladeren zelf voorbereiden is natuurlijk het leukst. Volg daarvoor dit recept. Wijnbladeren zijn niet vaak vers te krijgen. In onze omstreken zijn steeds meer wijnboeren die u verder kunnen helpen maar ook dan alleen in de korte periode tussen de druivenoogst en het snoeien van de stokken. U zult vaak aangewezen zijn op geconserveerde. Niks mis mee, alleen ze zijn erg zout. Zet ze daarom minstens 4 uur van tevoren weg in ruim water. Verse bladeren kunt u het beste onder koud water afspoelen. Verse bladeren wellen in kokend water maakt het makkelijker om ze te rollen straks.

  2. DE VULLING

    • Kies zelf een groentesamenstelling die u lekker vindt
    • Voeg daaraan evenzoveel aardappel aan toe
    • Snij grof
  3.  

    Draai alles rauw door de gehaktmolen of hak heel fijn

    • Stort in een zeef, laat heel goed uitlekken en druk er zoveel mogelijk vocht uit
    • Vocht bewaren
  4. Vulling en wijnbladeren klaarleggen.

  5. Leg een beetje vulling op een wijnblad

  6. VOUWEN...

    • Vouw de zijden van de driehoek over elkaar heen om te inkeping te sluiten en leg een propje vulling op het blad
    • Vouw de onderkant van het blad dicht.
  7. VOUWEN...

    Dan een zijkant.

  8. VOUWEN...

    Dan de bovenkant en de tweede zijkant.

  9. YES!

    Zo ziet uw eerste dolma er nu uit. Nu nog maar 29 te gaan.

  10. SCHIKKEN

    • Giet het lekvocht in een stevige pan
    • Zorg dat de dolma's ongeveer half onder het vocht staan
    • Leg alle dolma’s zo strak mogelijk tegen elkaar. Dit komt de vorm ten goede. 
  11. KOKEN

    • Verzwaar de rolletjes, bijvoorbeeld (zoals op de afbeelding) met een bakblik en een stapeltje borden, en sluit de pan af met een deksel
    • Laat de dolma’s een half uur op zacht vuur gaarkoken
    • Probeer er een om te zien of de groenten en de aardappel gaar zijn
  12. SERVEERTIP

    Serveer de dolma’s warm of op kamertemperatuur, met een beetje van het kookvocht en een scheut goede olijfolie. Een vaak geziene gezel is tzatziki, een Griekse, hartige variant van hangop met komkommer, knoflook, olijven en kruiden.

  13. WIJNTIP

    Tja…dan maar een open deur. Het is echt waar – deze dis smaakt zeer goed, vergezeld met een glas ijskoude Retsina. Ook een witte Santorini is prima. Bent u niet in de buurt van een bron van Griekse wijn – Champagne smaakt hierbij ook niet verkeerd!

     

    wijntip witte wijn
Keywords: wijnblad, druivenblad, dolmata, golubtsy

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?