Verjus

pinit

Ook wel vert-jus, verjuis of vertjus

Difficulty: Beginner Prep Time 1 uur Total Time 1 uur

Description

Verjus, ook vert-jus, verjuis of verjuus, werd al door de Romeinen gebruikt als smaakmiddel. Het wordt gemaakt van onrijpe druiven (of ander onrijp zuur fruit). Het is weer zo'n typisch vergeten recept: veelgebruikt tot diep in de 17e eeuw en....foetsie. Het moet meteen worden gebotteld, want het is zeer beperkt houdbaar. Misschien is dat de reden ook wel waarom men het minder is gaan gebruiken.  Verjus is wrang en zuur. Sommige historici zeggen dat het als "goed" werd beschouwd als het zuurder was dan azijn. Hoe dan ook - het is een heerlijk goedje om mee te experimenteren in de keuken. Gebruik het op allerlei salades, als onderdeel van een "vinaigrette", als basis voor een mooie dressing "met een verhaal erbij"...

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Uw druiven moeten onrijp zijn. Om niet meer brokken te maken dan nodig in uw wijngaard kunt u het beste oogsten wanneer u toch uw wijntrossen uitdunt voor beter rendement (juli-augustus).

  2. Haal ze van de stelen af

  3. Draai ze door de sapcentrifuge

  4. Vul een fles af. Klaar!

  5. Verjus is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Sommigen pasteuriseren het. In de Middeleeuwen werd het gezouten om het langer te bewaren. A la minute verwerkt is het het lekkerst. En dan volgend jaar weer:)

Keywords: sap, concentraat, persen, frisdrank, bosvruchten, plukken

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?