Tataki van tonijn

Tataki de thon
pinit

Half-rauwe visfilet met een lekker Japans korstje

Prep Time 5 min Cook Time 4 min Total Time 9 minuten
Servings: 4

Description

Japanse lekkernij

Tataki is eigenlijk geen gerecht meer een kooktechniek. Het betekent in het Japans ongeveer zoveel als “snel aangezet in een hete pan” en wordt gebruikt voor vlees en vis. Hoofdzakelijk rund, tonijn en zalm. Na het snel verhitten worden de stukken in plakken gesneden. Sommigen snijden ze flinterdun, anderen wat dikker.

Net geen sashimi
Je zou kunnen stellen dat Tataki eigenlijk sashimi (klik voor recept) is, maar dan met een gegrild randje. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht, met een dipsaus die ook bij sashimi past (klik voor recept).

Deze keer vegan?

Overbevissing is een groot probleem. Gelukkig worden er steeds meer producten bedacht om daar iets aan te doen, zonder in te boeten in levenskwaliteit. Er zijn inmiddels fantastische vegan visproducten op de markt waarmee sushi en sashimi, dus ook tataki, kan worden gemaakt.

Vegan tonijn voor sushi en sashimi
Vegan tonijn voor sushi en sashimi

 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Snij de tonijn in rechthoekige blokken.

  2. Laat deze volledig op kamertemperatuur komen (chambreren).

  3.  

    • Zet een koekenpan op hoog vuur en maak deze vet met een in een paar druppels rijstolie gedrenkt stuk keukenpapier
    • Grill de zijkanten van de blokken tonijn snel aan, een seconde of 20 per zijde. Pocheren kan overigens ook
    • Strooi de sesamzaadjes in een vierkante bak en rol de stukken tonijn er doorheen
    • Snij de tonijn in plakken. Bepaal zelf wat u lekker vindt – wat dikker of wat meer dunnere plakjes per bord.
    • Serveer met  de sashimisaus (zie recept), per persoon in een apart bakje
  4. Wijntip:

    Lekker glaasje warme sake.

Keywords: sashimi, sushi, Japan, tataki

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?