Traditioneel gerecht uit de Russische en Oekraïense keuken
Syrniki, een typisch Slavisch gerecht. Syrniki (russisch сырники, ook wel tworozjniki (творожники) genoemd, zijn gebakken kwarkkussentjes. De naam is een afgeleide van het russische “syr” (сыр) dat kaas betekent. De hoofdbestanddelen zijn tvorog (een Oost-Europese kwarksoort), suiker, eieren, meel en zout. Soms worden rozijnen, gedroogd fruit, wortels of aardappels toegevoegd. Ze worden gegeten als dessert of als ontbijt.
Probeer het eens, misschien leuk op moederdag of Valentijn!
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Leg de tvorog in een kom en breek de eieren er overheen.
Voeg een mespuntje zout toe.
Daarna een pakje vanillesuiker.
Daarna de suiker en het griesmeel.
Maak de syrniki met de hand door een stevige 1 eetlepel tvorogmassa…
…vervolgens te pletten tot een dikke flens van zo’n 1,5-2 cm. Doe dit op een met meel bestoven werkblad.
Bak de syrniki in een hete koekenpan in ruime boter tot ze aan weerszijden goudbruin zijn. Ga niet al te langzaam te werk: de tvorog gaat op den duur smelten en dan “loopt” de syrnik uit elkaar.
Syrniki worden hoofdzakelijk geserveerd met smetana maar ook poedersuiker, honing en jam doen het er goed bij. Receptje? Klik hier.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!