Print opties

“Cordon bleu” van kipfilet met ham en Parmezaanse kaas

Kipfilet met beenham en Parmezaan

Cooking Method ,
Cuisine ,
Courses
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 10 min Total Time: 25 minuten
Servings 4
Beschrijving

Met een knipoog naar de befaamde Cordon Blue, een simpel recept dat van iets “heel gewoons” iets heel bijzonders kan maken!

Wie kent de Cordon Bleu nou niet? Een blauw lintje (want dat betekent het), een van de meest begeerde onderscheidingen van aanstormend culinair talent in Frankrijk en ver daarbuiten. Naar deze ambitieuze knapen en meiden is de Cordon Bleu vernoemd, een met kaas en ham gevulde schnitzel die menig verhemelte heeft bekoord.

Cordon bleu werd oorspronkelijk gemaakt van kip of kalkoen. Tegenwoordig zien we ook veel varken en kalf (zie recept).  

Ingrediënten
    Maak een keuze:
  • 4 x 125-200 grammen kipfilets
  • 4 plakjes (been)ham (wat dikker uitgesneden, anders 8)
  • 4 eetlepels Parmezaanse kaas (of Grana Padano - vers geraspt)
  • 1 eieren (losgeroerd)
  • paneermeel (naar behoeven)
  • havermoutvlokken
  • 150 milliliters rodewijnsaus (zie recept)
  • olijfolie (naar behoeven)
  • boter (naar behoeven)
  • zout en peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • 4 Tandenstokers (of vleespennen)
  • Cocotte
  • Oven
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Maak een rodewijnsaus (bijvoorbeeld een marchand de vin of een bordelaisesaus.

    • Snij de kipfilets overlangs in en klap ze open.
    • Leg er een dikke plak of enkele dunnere plakken ham in
    • Bestrooi deze met de kaas en klap de kip weer dicht
    • Zet vast met een tandenstoker
    • Haal de kipfilets door een eierbad waaraan u wat zout en peper of uw favoriete kruidenmix  heeft toegevoegd
    • Paneer ze in een mengsel van ¼ havermoutvlokken en ¾ paneermeel
    • Verwarm de oven voor op 220 C°
  2. Bereiding:

    • Braad de kipfilet snel aan op hoog vuur in een braadpan of cocotte, in een mengsel van half boter en half olie
    • Zodra ze goudbruin haalt u ze uit de pan, doet u ze in een niet te hoge braadslee en zet u ze in de oven
    • Hier garen ze 20-25 minuten, afhankelijk van de dikte
    • Neem de filets uit de oven, verwijder de tandenstokers en snij er dikke plakken van
  3. Serveertip:
    • Leg deze op de borden. Monteer de saus met een klontje boter en garneer er de kipfilets mee af
    • Cordon bleu is vrij delicaat eten. Een simpele garnituur is daarom het beste: mooie gestoofde groentetjes, een jonge gestoomde aardappel, dat soort zaken. 
  4. Wijntip:wijntip rode wijn

    Rood? Beaujolais! Wit? Meursault of Touraine!

Keywords: cordon, poulet

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!