Bordelaisesaus
Sauce Bordelaise
Bordelaisesaus
Description
Bordelaisesaus is een klassieke Franse saus, vernoemd naar de Franse stad en regio Bordeaux, beroemd om zijn wijnen. De saus wordt oorspronkelijk gemaakt met rode wijn, beenmerg, boter, sjalotten en demi-glace. Inmiddels wordt echter vaker dit recept gehanteerd:
Voor 1/3 liter:
Keukengerei:
Instructies
-
Bereiding:
- Laat de gehakte sjalotten zweten in de boter zonder dat ze kleuren (glaceren)
- Voeg de wijn toe (deglaceren)
- Damp in (reduceer) tot de helft
- Voeg nu de fond toe (klik voor recept)
- Reduceer weer (tot 2/3)
- Breng op smaak met zout en peper
- Monteer met stukjes ijskoude boter tot een glanzende, gebonden saus ontstaat
- De saus wordt extra lekker als u er vlak voor het einde een klein beetje rundermerg aan toevoegt
- Laat het merg eerst koken in water, druk het uit elkaar met de achterkant van een lepel en voeg het bij de saus.
Serveertip:
U kunt de saus voor het serveren even zeven door een puntzeef (chinoise) om een nog strakkere saus te verkrijgen. Heerlijk bij rundvlees!