Print opties

Sukade op z’n Oud-Hollands

Macreuse à braiser façon Hollandaise

Cuisine
Courses
Tijd
Prep Time: 20 min Cook Time: 4 uur Total Time: 4 uren 20 minuten
Servings 8
Beschrijving

Suddervlees uit grootmoeder's tijd...

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 2 kilogram Sukade of sukadelappen (rosé kalf of rund)
  • boter (naar behoeven)
  • 3 kruidnagels
  • 4 eetlepels azijn
  • 4 blaadjes laurier
  • 500 grammen ui
  • 500 milliliters runderbouillon (zie recept)
  • peper en zout
  • Keukengerei:
  • 2 braadpannen (cocottes)
Instructies
  1. Laat het op kamertemperatuur komen (chambreren).

  2. Kruid het vlees met peper en zout of met uw favoriete vleeskruidenmix.

  3. Doe een flinke lik boter in een braadpan op hoog vuur.

  4. Wanneer de boter bruint kan het vlees aan een kant worden dichtgeschroeid en...

  5. ...daarna aan de andere kant. Gaar hoeft het vlees niet te worden. Het gaat om het bruine korstje.

  6. Haal het vlees nu uit de pan en leg het apart.

  7. Snij de uien in halve ringen en voeg ze toe aan de braadboter.

  8. Stoof de uien op matig vuur tot ze glazig worden (glaceren).

  9. Voeg de laurier en de kruidnagelen toe. Vermeng goed en blijf af en toe omscheppen.

  10. Nu mag de azijn erbij.

  11. Wij hebben het geheel overgebracht naar een tweede, kleinere braadpan.

  12. Het vlees kan op het uienmengsel.

  13. De bouillon (klik voor recept) erbij…

  14. … tot alles driekwart onder staat.

  15. Deksel op de pan en aan de kook brengen.

  16. 4 uur in de oven op 160 °C (half zo lang als u met sukadelappen bent gestart). Klaar!

  17. SERVEERTIP

    • De jus kunt u nog even wat dikker krijgen (binden) door hem met een witte roux (klik voor recept) of een beetje bloem te binden
    • Heerlijk bij hutspot (zie recept).
Keywords: suddervlees

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!