Sriracha, Thaise chilisaus

Pittige saus voor allerlei Oosterse gerechten
pinit

Sriracha, Thaise chilisaus

Difficulty: Beginner Cook Time 10 min Rest Time 170 uur Total Time 170 uren 10 minuten

Description

Zelf maken is nou eenmaal leuk

Sriracha (Thai: ศรีราชา) komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit de Thaise kuststad Si Racha. Naar men zegt is de saus bedacht om te serveren bij vis. Er zijn inmiddels veel verschillende recepten in omloop. Ook de scherpte en de grofheid van de saus kunnen sterk verschillen. Sriracha wint de laatste tijd steeds meer terrein in Aziatische landen, Europa en de Verenigde Staten.

Zelf maken? Natuurlijk! Let op, daar gaan we.

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

    • De lombok en lombok rawits worden gebruikt met zaadjes en al
    • Snij ze in grove stukken
    • Breek de palmsuiker ook in wat kleinere delen, als deze niet geraffineerd is
    • Pel de knoflook en hak in grove stukken
  1. Mix de lomboks, het zout, de suiker en de knoflook in een mixer en laat deze heel even draaien tot een vrij grof gemalen mengsel ontstaat.

    • Steriliseer een jampot met kokend water
    • Giet het mengsel in de pot en probeer hierbij de randen maximaal schoon te houden
    • Sluit de pot niet al te strak af
    • Zet de pot op een donkere, koele plaats en laat 7 dagen fermenteren
    • Roer elke 24 uur om met een schone houten lepel, sluit weer af en laat weer rusten
    • Na het verstrijken van de 7de dag kan het mengsel terug in de mixer
    • Voeg azijn en vissaus toe
    • Laat de blender draaien tot u een mengsel heeft verkregen dat u aanstaat qua korreligheid. U kunt er een gladde saus van maken, u kunt de sriracha ook meer op een sambal oelek laten lijken. Eigen smaak
    • Eventueel kunt u de saus zelfs nog door een zeef filteren om hem helemaal glad te krijgen. Klaar!

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?

pinit

Sugo

4 uren 5 minuten Gemiddeld