Print opties

Quiche Lorraine

Cooking Method , ,
Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 15 min Cook Time: 30 min Rest Time: 30 min Total Time: 1 uur 15 minuten
Servings 2
Beschrijving

Korstdeeg, kruimeldeeg wordt het ook wel genoemd. De basis voor allerlei heel beroemde taarten zoals tarte tatin, appeltaart, quiche lorraine, en ga zo maar door. Klik hier voor het recept.

Quiche is afkomstig uit Lotharingen, eeuwenlang wisselend tussen een Duitse of een Franse streek. De naam quiche is afgeleid van een woord uit de Lotharingse streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek). Een quiche is een hartige open taart, gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room (appareil), met daarin verschillende toevoegingen. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij blokjes gerookt spek en (eventueel) geraspte kaas worden toegevoegd.

Ingrediënten
  • 150 grammen spekblokjes (gerookt)
  • 100 grammen Emmental (eventueel)
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 200 grammen pâte brisée (zie recept)
  • 250 grammen crème fraîche
  • 250 milliliters volle melk
  • 1 snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel zout & peper uit de molen (naar smaak)
  • Keukengerei:
  • Bakvorm
  • Bakpapier
  • Deegroller
  • Bakbonen
  • Garde
  • Oven
Instructies
  1. Maak een pâte brisée (klik hier voor het recept) .

    • Laat 30 minuten rusten in de koelkast
    • Verwarm de oven voor op 180° C.
    • Beboter een ronde springvorm
    • Rol het deeg uit tot een ronde lap, rol deze op de deegroller en rol deze vervolgens uit op de vorm, over de rand
  2. Druk de rand naar beneden tot een hoogte van 2-3 cm

    • Bedek het deeg met bakpapier en vul de vorm met bakbonen (of gewone rauwe bonen)
    • Dit voorkomt dat het deeg gaat rijzen tijdens het bakken
    • Bak het deeg “à blanc” oftewel zonder vulling, gedurende 4 minuten. Verwijder de bonen en het papier en bak nog eens 3 minuten. Haal het deeg uit de oven.
  3. Braad de spekjes in een koekenpan zonder toevoeging van vet tot ze beginnen te kleuren.

    • Doe de crème fraîche en de melk in een kom
    • Voeg de eieren en de dooiers toe en roer goed door elkaar
    • Kruid met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Niet te veel zout, want de spekjes zijn ook al erg zout. Klop goed op met een garde
    • Doe nu (eventueel) de kaas in de vorm, en daar bovenop de spekjes
    • Giet het eiermengsel in de vorm tot aan de rand van het deeg
    • Bak de quiche in 25-30 minuten gaar op 180° C
    • Verwijder de rand van de vorm en serveer warm. Klaar!
  4. Serveertip:wijntip witte wijn
    WIJNTIP

    Het liefst natuurlijk een wijn uit de naburige Elzas: een Edelzwicker, een Pinot Blanc, een Sylvaner. Ook een rode kan – een Pinot Noir. een iets bijzonders? Een Blanc de Noir van Carlsfelsen (Saar)!

Keywords: quiche, kuche, appareil, pate brise, korstdeeg

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!