Korstdeeg, kruimeldeeg wordt het ook wel genoemd. De basis voor allerlei heel beroemde taarten zoals tarte tatin, appeltaart, quiche lorraine, en ga zo maar door. Klik hier voor het recept.
Quiche is afkomstig uit Lotharingen, eeuwenlang wisselend tussen een Duitse of een Franse streek. De naam quiche is afgeleid van een woord uit de Lotharingse streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek). Een quiche is een hartige open taart, gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room (appareil), met daarin verschillende toevoegingen. De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij blokjes gerookt spek en (eventueel) geraspte kaas worden toegevoegd.
Maak een pâte brisée (klik hier voor het recept) .
Druk de rand naar beneden tot een hoogte van 2-3 cm
Braad de spekjes in een koekenpan zonder toevoeging van vet tot ze beginnen te kleuren.
Het liefst natuurlijk een wijn uit de naburige Elzas: een Edelzwicker, een Pinot Blanc, een Sylvaner. Ook een rode kan – een Pinot Noir. een iets bijzonders? Een Blanc de Noir van Carlsfelsen (Saar)!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!