Print opties

Pasta fatta in casa

Pastamachientje
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 20 min Cook Time: 4 min Rest Time: 30 min Total Time: 54 minuten
Servings 4
Beschrijving

Zelf pasta maken
Zelf pasta maken is leuk om te doen (vooral kinderen vinden het leuk werk), niet moeilijk en het resultaat is aanmerkelijk smakelijker dan verse pasta die in de winkel te koop is. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het ontbreken van allerlei conserveringsmiddelen en emulgatoren. Voor huisgemaakte pasta heeft u pastagriesmeel nodig, meel van harde graansoorten (Semola di grano duro, durummeel). Deze meelsoort is van graansoorten gemaakt die niet papperig worden in heet water en op deze manier het “al dente”-effect veroorzaken (al dente betekent “beetgaar” – pasta moet niet slapkoken). Nu heeft pastagriesmeel ook een nadeel: Het is, in pure vorm, ontzettend moeilijk te verwerken. Het deeg moet heel lang gekneed worden voor het elastisch genoeg is om te worden verwerkt tot pasta. Daarom nemen de meeste Italiaanse huisvrouwen een mengsel van gewone bloem en pastagries, meestal 1/1.

Basisingrediënten
  • 400 grammen tarwegries (semola di grano duro)
  • 1 vingerhoedje olijfolie
  • 4 eieren (om te raspen)
  • Keukenbenodigheden
  • Pastamachientje (Macchinetta per la pasta)
  • Pastawieltje
  • Deegroller (Stendipasta)
  • Spaghettisnijder (Chitarra)
  • Voor gekleurde pasta
  • spinazie (groene pasta)
  • gedroogde tomaat (rode pasta)
  • rode biet (paarse pasta)
  • nero di seppia (zwarte pasta)
Instructies
  1. DE BESTANDDELEN
    Eigengemaakte pasta wordt gemaakt van 100 gram meel per 1 ei. Reken uit hoeveel pasta u ongeveer nodig heeft en bereken dan hoeveel meel en eieren daarvoor nodig zijn. Pasta is in de betere families in Italië een voorgerecht en 100 gram (rauwe pasta) per persoon beschouwt men als afdoende. Voor 400 gram meel heeft u 4 eieren (middelgroot) nodig. Doe half bloem en half pastagriesmeel in een kom met een mespuntje zout en een vingerhoedje olijfolie. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe.
  2. KNEDEN

    Meng het deeg met de hand vanuit het midden en kneed het tot een elastische, gelijkmatige massa is ontstaan. Laat deze op een koele plek 30 minuten rusten met een schone theedoek er overheen. Uw eigengemaakte pasta is klaar!

  3. UITROLLEN

    Bestrooi uw werkvlak met meel. Maak met een deegroller of pastamachientje zo dun mogelijke repen pasta. Deze kunt u vervolgens snijden, met de hand of het machientje, tot de juiste vorm.

  4. RAVIOLI

    Maak de onderste deeglaag vochtig met water water (met een penseeltje). Breng de vulling op gelijke afstanden aan op de deeglaag. Ongeveer de grootte van een grote knikker is voldoende.

  5. Plaats nu een tweede deeglaag op de eerste. Bestrooi met wat meel. Druk voorzichtig de lucht tussen de twee lagen uit. Het is belangrijk dat de twee lagen goed op elkaar plakken, anders wordt het bij het koken van de gevulde pasta een rommeltje.

  6. Vervolgens snijdt u met een pastawieltje de pasta in de gewenste vorm.

    [caption id="attachment_5330" align="aligncenter" width="300"]Rotella Rotella[/caption]
  7. LASAGNE

    We beginnen met de uitgerolde pastabladen. Klaar om de lasagne op te bouwen.

  8. LINTPASTA (PASTA LUNGA)Pappardelle

    Lintpasta, zoals tagliatelle, spaghetti alla chitarra, linguine en pappardelle kunt u soms met uw machientje snijden, soms is het met de hand net zo makkelijk. Neem pappardelle: Gewoon een grote lap pasta uitrollen met uw deegroller, in drieën vouwen (wel even een beetje meel ertussen strooien) en snijden op 2 centimer. Sugo di lepre (hazenragout) erbij, flesje rode Frascati, ogen dicht en u zit op een zonovergoten lenteterrasje in de Castelli Romani, de heuvels rond Rome.

    Als we de uitgerolde bladen snijden op

    • 2 cm, krijgen we pappardelle
    • Op 1 cm: tagliatelle, fettuccine
    • Op 5-7  mm: linguine, tagliolini
    • Net zo breed als hoog: spaghetti alla chitarra
  9. FETTUCCINE, TAGLIATELLE

    Voor fettuccine en/of tagliatelle is een machientje handig. Er zijn handmatige versies en er bestaan opzetstukken voor uw keukenmachine.

    [caption id="attachment_225" align="aligncenter" width="300"]Pastamachientje Pastamachientje[/caption]

     

    [caption id="attachment_5335" align="aligncenter" width="300"]Fettuccine casa Fettuccine casa[/caption]

     

  10. SPAGHETTI ALLA CHITARRAChitarra

    Spaghetti alla chitarra kunnen ook op een pastamachientje of op een "chitarra" (zie afbeelding) worden gesneden.

  11. MALTAGLIATIMaltagliati

    De snippers van de pasta weggooien! Cosa dite?! Non si butta niente! (hoe durft u? We gooien niets weg!) Nee, de snippers van uw eigen huis-tuin-en-keuken-pastaproductie hebben in Italië een naam: maltagliati (slecht afgesneden). Dat is de ideale pasta voor soepen, zoals

    Ze kunnen ook in de minestrone, al wordt daar meestal geen pasta ingedaan. En ze mogen zeker niet in de minestrina, een dunne bouillon die meestal zieken en kinderen wordt voorgeschoteld. Daarin hoort een hele dunne pasta, meestal sliertjes, zoals spaghettini, (hele dunne spaghetti), vermicelli (niet te verwarren met wat wij van oudsher zo noemen) of capelli d’angelo (engelenhaar).

  12. GEKLEURDE PASTA

    Om pasta te kleuren zijn verschillende producten geschikt. De meest gangbare zijn spinazie, rode biet en gedroogde tomaat. Garen, snijden, zo goed mogelijk uitknijpen en toevoegen aan het beslag. Gedroogde tomaat hoeft niet vooraf gegaard te worden. Inkt van  pijlstaartinktvissen (nero di seppia), voor zwarte pasta, kan rauw worden toegevoegd. Industriële geleurde pasta wordt vaak gemaakt met kleurstoffen.

     

    Zie ook ons recept voor groene pasta

Keywords: pasta, meel, ei, pasta all'uovo, pasta fresca

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!