Pasta verde fatta in casa

Traditioneel Italiaanse basisrecept voor huisgemaakte groene pasta. Veel leuker dan kopen.
pinit

Pasta verde fatta in casa

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 40 min Cook Time 4 min Rest Time 30 min Total Time 1 uur 14 minuten
Servings: 4

Description

Zelf pasta maken
Zelf pasta maken is leuk om te doen (vooral kinderen vinden het leuk werk), niet moeilijk en het resultaat is aanmerkelijk smakelijker dan verse pasta die in de winkel te koop is. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het ontbreken van allerlei conserveringsmiddelen en emulgatoren. Voor huisgemaakte pasta heeft u pastagriesmeel nodig, meel van harde graansoorten (Semola di grano duro, durummeel). Deze meelsoort is van graansoorten gemaakt die niet papperig worden in heet water en op deze manier het “al dente”-effect veroorzaken (al dente betekent “beetgaar” – pasta moet niet slapkoken). Nu heeft pastagriesmeel ook een nadeel: Het is, in pure vorm, ontzettend moeilijk te verwerken. Het deeg moet heel lang gekneed worden voor het elastisch genoeg is om te worden verwerkt tot pasta. Daarom nemen de meeste Italiaanse huisvrouwen een mengsel van gewone bloem en pastagries, meestal 1/1.

Zie ook ons recept: pasta fatta in casa

Basisingrediënten

Keukenbenodigheden

Instructies

  1. EERST DE SPINAZIE

    Spinazie stoven in aanhangend water.

  2. Heel zorgvuldig uit laten lekken. Hoe droger hoe beter. U mag zelfs een beetje helpen met de achterkant van een lepel om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken.

  3. Af laten koelen en heel fijn snijden. Liever nog: pureren met een staafmixer.

  4. Eigengemaakte pasta wordt gemaakt van 100 gram meel per 1 ei. Reken uit hoeveel pasta u ongeveer nodig heeft en bereken dan hoeveel meel en eieren daarvoor nodig zijn. Pasta is in de betere families in Italië een voorgerecht en 100 gram (rauwe pasta) per persoon beschouwt men als afdoende. Voor 400 gram meel heeft u 4 eieren (middelgroot) nodig. Doe half bloem en half pastagriesmeel in een kom met een mespuntje zout en een vingerhoedje olijfolie. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren toe.
  5. Meng het deeg met de hand of een keukenmachine  tot een elastische, gelijkmatige massa is ontstaan. Voeg gaandeweg de spinazie toe. Let op de kleur. Zie hieronder.

  6. Zo groen wilt u het ongeveer hebben.

  7. Laat het deeg 30 minuten rusten op een koele plek.

  8. U kunt het deeg nu uitrollen en gebruiken voor allerlei heerlijke recepten zoals bijvoorbeeld paglia e fieno alla boscaiola balanzoni Emiliani en ravioloni verdi ricotta e guanciale (klik voor de recepten).

Keywords: pasta, meel, ei, pasta all'uovo, pasta fresca

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?