Pasta e ceci
Pâtes aux pois chiches
Pasta e ceci
Description
Uit de traditionele Italiaanse keuken
In de Italiaanse keuken staat pasta gelijk aan soep: het zijn allebei voorgerechten. Vaak zien we daarom in traditionele restaurants op het menu “Pasta e minestre” (Deegwaren en soep) of onder het kopje “Primi piatti” (voorgerechten) een lijst met spaghetti, tagliatelle, tortellini in brodo (in bouillon), minestrone, zuppa di pesce (vissoep), pasta e ceci (kikkererwten). Sommige deegwaren zijn inderdaad moeilijk van soep te onderscheiden: pasta e ceci, pasta e fagioli, pasta e patate zijn bijvoorbeeld gerechten die zowel iets “droger” als volledig “nat” worden geserveerd. In dit recept ziet u hoe in Rome op ouderwetse manier pasta e ceci (pasta met kikkererwten) wordt gemaakt. Dit gerecht komt in heel Italië voor en de recepten verschillen sterk, te beginnen met de keuze van de bouillon: in Rome zal u te horen krijgen dat de bouillon bij uitstek voor dit gerecht de “brodo di pesce” is, een visbouillon (klik voor recept). In de rest van Italië worden groentenbouillon (klik voor recept), soms kippenbouillon (klik voor recept) gebruikt.
Lang verhaal kort
Er zijn verschillende recept van dit gerecht. Wij hebben het recept gekozen dat het snelst het beste resultaat levert. Het meest traditionele recept begint met rauw kikkererwten die urenlang worden gegaard in bouillon totdat ze uit elkaar vallen en de soep verdikken. Leuk om eens te doen als u een weekend niet weet waar u met uw tijd naartoe moet. Een tweede variant is een heldere soep die weliswaar met gekookte kikkererwten werkt maar deze niet tot puree kookt. Onze variant heeft wel een wat gebondener aspect, dat we bereiken door het pureren te forceren met een staafmixer.
Maltagliati
Pasta e ceci wordt vaak gemaakt met de restjes van de eigengemaakte pasta. De onregelmatige stukjes die overblijven na het snijden van de tagliatelle of ravioli, “maltagliati” (slecht gesneden) genaamd, zijn bij uitstek voor gerechten als deze geschikt.
Maltagliati
Heeft u geen maltagliati in huis – geen paniek. U kunt in principe met alle soorten pasta aan de slag. Houd er, als u pastasoorten gaat mengen, wel rekening mee dat alle deegwaren een eigen kooktijd hebben. Als u ze tegelijkertijd gaar wilt hebben zult u de ene soort dus eerder, de andere later aan het gerecht toe moeten voegen.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Maak een keuze:
En verder:
Keukenbenodigheden
Pasta met kikkererwten
-
- Hak de ui
- Snij de guanciale in kleine blokjes
- Maak de wortel en selderij schoon en snij ze parmentier
- Zet de gesneden ui, wortel en selderij aan met een scheutje olijfolie
- Laat even glazig worden (glaceren)
- Voeg twee hele teentjes knoflook toe
- Laat deze even meestoven
-
Voeg de rozemarijn toe.
-
- Daarna de parmentier gesneden guanciale. Blokjes gerookt spek kan ook
- Even goed laten stoven
-
Giet een flinke lepel bouillon erbij en laat een paar minuten stoven.
-
Voeg nu de sugo (klik voor recept) toe en vermeng goed.
-
Voeg de gekookte kikkererwten toe.
-
- Giet er groentebouillon bij tot ze helemaal onder staan
- Kook op zacht vuur gedurende 15 minuten
-
Haal de rozemarijn en de knoflook uit de pan.
-
Neem een derde van het kikkererwtenmengsel…
-
…en pureer met een staafmixer of in de blender.
-
Voeg de puree weer toe aan de soep.
-
De rest is eenvoudig:
- Bereken het aantal minuten dat u nodig heeft om de pasta beetgaar te koken
- Voeg de pasta toe en kook mee in de soep tot beetgaar
- Houd de soep aan de kook en schep iedere keer een beetje bouillon bij de pasta en kikkererwten zodat deze niet droogkoken en mooi garen. De dikte van de soep hangt af van uw eigen smaak
- Breng op smaak met zout en peper. Klaar!
-
WIJNTIP
Een mooie ronde witte slobberwijn uit de Castelli Romani kan de rozemarijn het beste aan.