Pasta e patate
Pâtes aux pommes de terre
Pasta e patate
Description
Uit de traditionele Italiaanse keuken
In de Italiaanse keuken staat pasta gelijk aan soep: het zijn allebei voorgerechten. Vaak zien we daarom in traditionele restaurants op het menu “Pasta e minestre” (Deegwaren en soep) of onder het kopje “Primi piatti” (voorgerechten) een lijst met spaghetti, tagliatelle, tortellini in brodo (in bouillon), minestrone, zuppa di pesce (vissoep), pasta e ceci (kikkererwten). Sommige deegwaren zijn inderdaad moeilijk van soep te onderscheiden: pasta e ceci, pasta e fagioli, pasta e patate zijn bijvoorbeeld gerechten die zowel iets “droger” als volledig “nat” worden geserveerd. In dit recept ziet u hoe in Rome op ouderwetse manier pasta e patate (pasta met aardappel) wordt gemaakt. Ook vindt u op onze site een variant met een knipoog naar de Italiaanse keuken, waarbij de gewone aardappel is vervangen door de truffe de Chine (ook wel Vitellotte noire) (klik voor recept).
Maltagliati
Pasta e patate wordt vaak gemaakt met de restjes van de eigengemaakte pasta. De onregelmatige stukjes die overblijven na het snijden van de tagliatelle of ravioli, “maltagliati” (slecht gesneden) genaamd, zijn bij uitstek voor gerechten als deze geschikt. Heeft u geen maltagliati in huis – geen paniek. U kunt in principe met alle soorten pasta aan de slag. Houd er, als u pastasoorten gaat mengen, wel rekening mee dat alle deegwaren een eigen kooktijd hebben. Als u ze tegelijkertijd gaar wilt hebben zult u de ene soort dus eerder, de andere later aan het gerecht toe moeten voegen.
Maltagliati
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
En verder:
Instructies
-
- Hak de ui
- Snij de guanciale in blokjes.
- Schil de aardappels en snij ze parmentier
- Fruit de ui lichtjes aan in de olie tot hij glazig begint te worden (glaceren)
- Voeg het spek erbij
- Laat het geheel 3 minuten zacht stoven
-
- Voeg de aardappelen toe en stoof het geheel 5 minuten
- Schep regelmatig om
-
- Voeg nu de warme groentenbouillon (klik voor recept) toe, zoveel dat u de aardappelen nèt helemaal bedekt.
- Breng aan de kook en…
-
- …zodra de bouillon kookt voegt u de pasta toe.
- Kook de pasta zolang als voorgeschreven is. U moet wel even in de gaten houden dat u twee dingen gaart - de aardappelen en de pasta; u moet ongeveer tegelijk uitkomen anders is de pasta te gaar of zijn de aardappelen nog rauw.
-
- Als het geheel te droog wordt voegt u nog een beetje bouillon toe.
- Breng op smaak met zout en peper. Klaar!
-
Bestrooi eventueel voor het opdienen met geraspte Parmezaan, Pecorino Romano of Grana Padano.
-
WIJNTIP
Een mooie fruitige witte wijn. Een Frascati bijvoorbeeld. Een rode kan ook, maar dan een lichte, zoals een (koude) Bardolino.