Koude tian van gerookte tamme-eendenborst
Tian
Tian is van origine een Provençaals porseleinen, geglazuurde, ovenvaste schaal met een niet al te hoge rand. Eigenlijk kunt u een willekeurige lage ovenschaal gebruiken. Naar deze schaal zijn ook alle gerechten genoemd die erin worden gemaakt. Dit zijn altijd ovenschotels die hun oorsprong vinden in Zuid-Frankrijk. Er is twijfel over de oorsprong van het woord. De een beweert dat het verwant is met Tajine, de ander gelooft in een relatie met het Griekse teganon (pan om te bakken, aardewerken pot). Hoe dan ook, je kunt er verdraaid lekkere dingen in maken.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Bereiding:
Een tian of 4 ramequins (souffleepotjes) aan de binnenkant bekleden (fonceren) met de plakjes eend, waarbij een gedeelte van de plakjes boven de schaal of ramequin uit blijft steken.
Wijntip:
De wijnen die hier bij uitstek bij passen zijn droge witte wijnen zoals Bourgogne Aligoté, Bourgogne Côtes de Couchois
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!