Mayonaise

Zelf maken is het lekkerst!
pinit

Sauce Mayonnaise

Mayonaise

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 5 min Cook Time 5 min Total Time 10 minuten

Description

Zelf maken

In het Frans en een aantal andere talen wordt mayonaise met dubbele ‘n’ geschreven. In echte mayonaise hoort geen zetmeel, suiker, glucosestroop of verdikkingsmiddel. De binding wordt dan uitsluitend veroorzaakt door de eidooiers. Industriële fabrikanten kiezen wel vaak voor deze toevoegingen. En dat is nou precies waarom het goed is mayonaise zelf te maken.

De oorsprong van de benaming van de saus is niet bekend. Er doen verschillende verhalen de ronde.

  • Mahonesa is uitgevonden door de chef-kok van graaf Louis du Plessis, maarschalk van Richelieu, tijdens een beleg in Maó (Mahón), een natuurlijke haven op Minorca. Er was niets meer op oud brood, een paar eieren en olie na. Van de olie en het ei maakte de kok een salsa (mahonesa) die het oude brood weer goed eetbaar maakte. Door de extra voedselvoorraad die zo ontstond kon men het beleg voortzetten en werd uiteindelijk de overwinning behaald.
  • De naam mayonaise kan ook afkomstig zijn van het middeleeuwse Franse woord ‘Moyeu’ dat eidooier betekende.
  • Het woord mayonaise is een verbastering van Bayonnaise, een sausspecialiteit uit het plaatsje Bayonne

Ingrediënten

Originele methode:

Moderne methode:

Keukengerei

Instructies

  1. TWEE AFZONDERLIJKE METHODEN

    Er zijn twee methoden. Een moderne en een originele. De moderne methode is makkelijker, sneller en het resultaat is minder machtig. We laten ze allebei even zien:

    VOORBEREIDING

    Voor de bereiding van mayonaise is het noodzakelijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn!!

    ORIGINELE METHODE - BEREIDING

    • Doe de eierdooier met de azijn, het zout en de mosterd in een kom
    • Roer de dooiers met de garde los
    • Kies voor een mooie, lichte olie zonder bijsmaak. Zonnebloemolie is prima, bijvoorbeeld. Olijfolie is eigenlijk te “smaakvol”
    • Voeg de olie langzaam druppelend toe. Intussen voortdurend blijven roeren met de garde. Rustig aan, en liefst steeds in dezelfde richting
    • Als de mayonaise “pakt” kunt u de olie iets sneller toevoegen maar overdrijven raden we niet aan! De mayonaise kan gaan schiften en dan moet u van voren af aan beginnen
    • Maak de olie op en breng de saus op smaak met zout en peper.
  2. MODERNE METHODE - BEREIDING

    • Doe alle ingrediënten (dus ook het hele ei) in één keer bij elkaar in een hoge mengbeker
    • Zet de staafmixer helemaal op de bodem
    • Druk op de knop en trek de mixer langzaam door het mengsel omhoog. Uw mayonaise is klaar!
  3. Bekijk hier het filmpje:

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?