Print opties

Lasagne van groenten uit de Japanse bladsnijder

Lasagna de légumes du coupe lanières japonais

Difficulty Gevorderd
Tijd
Prep Time: 30 min Cook Time: 90 min Total Time: 2 uren
Servings 6
Beschrijving

Japanse bladsnijder (Japanse schaaf)

Een dagje geen vlees? Goed idee! Goed voor uw gezondheid en goed voor het milieu!  Afwisselen, dat is waarschijnlijk toch nog steeds het beste devies.

[caption id="attachment_2392" align="aligncenter" width="300"]Japanse schaaf Japanse schaaf[/caption] Zonder béchamel

 

Heeft u een lactose- of glutenallergie? Dan zit u met dit recept helemaal goed. We hebben deze lasagne gemaakt zonder bechamelsaus. Hoofdzakelijk omdat de groente die we gebruiken nogal wat zetmeel bevatten en we daarom niet nog eens meel wilden toevoegen.  Kan ook met natuurlijk. Zo'n recept maken we beslist ook nog wel eens. Stay tuned:)

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten
  • 2 uien
  • 700 grammen gehakt (lam of rund - zie recept)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel komijn
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 flinke scheut olijfolie EV
  • zout en peper uit de molen (naar smaak)
  • 6 eetlepels paneermeel (of broodkruim)
  • 50 grammen boter (of margarine)
  • 150 grammen mascarpone (eventueel)
  • 500 grammen selderijknol (in sheets, schoon gewicht)
  • 500 grammen courgette (in sheets, schoon gewicht)
  • 500 grammen flessenpompoen (in sheets, schoon gewicht)
  • Keukenbenodigheden
  • Knoflookpers
  • Braadpan
  • Ovenschaal
  • Oven
  • Penseel
  • Aluminiumfolie
Instructies
  1. Hak de uien.
  2. Zorg voor 700g lams- of rundergehakt. Zelf draaien? Klik op de links. Voor de vegetarische variant kunt u dit gehakt weglaten of invullen met een vleesvervanger.

  3. Bereiding:

    Zet de ui aan met wat olijfolie (glaceren). 

  4. Doe het gehakt erbij.

    • Kruid het vlees met de komijn, de paprika, wat zout en peper en de knoflook uit de pers
    • Bak op hoog vuur even lekker rul aan. Het vlees hoeft niet helemaal te garen, dat komt in de oven wel
  5. Draai sheets van selderijknol...

  6. ...courgette en...

  7. Zoete aardappel op de Japanse schaaf

    ...flespompoen. Andere groenten kunnen ook prima, zoals plataan of zoete aardappel.

  8. Geschaafde selderijknol

    Om uitdrogen te voorkomen kunt u de sheets even in een bak met water bewaren.

  9. Giet een scheutje olijfolie in een ovenschaal en...

  10. ...begin met opbouwen, laag voor laag.

  11. De volgorde bepaalt u zelf.

  12. Halverwege brengt u een laag rul gehakt aan...

  13. ...en dan bouwt u weer door.

  14. Als u bijna door uw sheets heen bent brengt u een tweede laag vlees aan.

  15. En sluit af.

  16. Smeer de bovenste laag in met flink wat olijfolie.

  17. Deze groentelasagna heeft de neiging wat flauw uit te vallen. Wij hebben daarom over de laatste laag nog wat komijn, paprika, peper en zout gestrooid.

  18. Daarover een mooie laag paneermeel of broodkruim en een paar klontjes boter.

  19. Plaats in de oven op 180 graden.

  20. Na zo'n 15 minuten heeft de bovenkant een mooi kortstje (u kunt helpen met de grill als het u te lang duurt).

    • Sluit de ovenschaal daarna af met zilverpapier en breng de oventemperatuur naar 140 graden
    • Laat de lasagne langzaam garen. Een uur en een kwartier zou voldoende moeten zij. Controleer met een vleespen of tandenstoker
  21. En zo komt ie dan uit de oven. Snij in stukken en serveer, eventueel met een fikse lijk mascarpone voor de smeuïgheid. Klaar!

  22. wijntip rode wijn

    Een wijn die wij hier perfect bij vonden passen was deze Otsakhanuri Sapere uit Georgië. Wel even chambreren en lucht gunnen, misschien zelfs decanteren.

Keywords: lasagna, groenten, gehakt

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!