Print opties

Gehaktbrood op zijn Libanees: kefta

Lamkefta

Cuisine
Difficulty Beginner
Tijd
Prep Time: 7 min Cook Time: 15 min Total Time: 22 minuten
Servings 4
Beschrijving

Dat is nog eens tafelen!

Köfte, kofta, kéftes, noem het hoe je wilt. In de Arabische, Perzische, Turkse en Griekse keukens komen heel wat gerechten voor op basis van gehakt en verfijnde kruidenmengsels. Zo ook dit Libanese gehaktbrood. Prachtig te combineren met khiar bi labane, komkommersalade met yoghurt (klik voor recept) Een lekkere schotel die goed meedoet in een traditionele meze. Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten
  • 500 grammen lamsgehakt (zie recept)
  • 1/2 sjalot
  • 120 milliliters olijfolie (voor het bakken)
  • 1 teen knoflook
  • 2 eieren
  • 1/2 theelepels gemalen komijn
  • 1/2 theelepels gemalen korianderzaad
  • 1/2 theelepels mahlep
  • 1/2 theelepels sumak
  • 100 grammen Georgische lavash (of oud brood)
  • zout (naar smaak)
  • Keukengerei
  • Gehaktmolen
Instructies
    • Koop of maak lamsgehakt (klik voor instructies)
    • Hak de knoflook, de sjalot en het brood zo fijn als u kunt, in een vijzel of in een hakmolen
    • Voeg de specerijen en het zout toe
    • Vermeng met het gemalen vlees tot een samenhangend geheel
    • Vorm een schijf van ongeveer 3 cm hoogte
  1. Giet olijfolie in de pan en verhit tot matig heet (120-140 graden)

  2. Laat de schijf in de olie glijden en bak 7 minuten aan 1 kant.

  3. Draai om en herhaal.

  4. Haal het gehaktbrood uit de pan en laat het 5 minuten rusten.

  5. Snij het in 1-persoonsporties en serveer, bijvoorbeeld met Turks brood, komkommersalade en wat couscous of bulgur. Klaar!

Keywords: meze, labane, antep, peynir, haloumi, humus, kebab, beyaz, ganoush, toum, hayadari,

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!