Lamkefta
Köfte, kofta, kéftes, noem het hoe je wilt. In de Arabische, Perzische, Turkse en Griekse keukens komen heel wat gerechten voor op basis van gehakt en verfijnde kruidenmengsels. Zo ook dit Libanese gehaktbrood. Prachtig te combineren met khiar bi labane, komkommersalade met yoghurt (klik voor recept) Een lekkere schotel die goed meedoet in een traditionele meze. Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Giet olijfolie in de pan en verhit tot matig heet (120-140 graden)
Laat de schijf in de olie glijden en bak 7 minuten aan 1 kant.
Draai om en herhaal.
Haal het gehaktbrood uit de pan en laat het 5 minuten rusten.
Snij het in 1-persoonsporties en serveer, bijvoorbeeld met Turks brood, komkommersalade en wat couscous of bulgur. Klaar!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!