Print opties

Fairy Bread

Irish soda bread

Cooking Method
Difficulty Gemiddeld
Tijd
Prep Time: 10 min Cook Time: 30 min Total Time: 40 minuten
Beschrijving

Met een vleugje magie…

Soda bread is een typisch Iers brood met een leuk verhaal. Velen denken dat het kruis, dat in het deeg wordt gemaakt voor het de oven ingaat, een katholieke achtergrond heeft. Maar niets is minder waar. Het gebruik is veel ouder en heeft te maken met bijgeloof. Dit is een gesprek tussen een toerist en een Ierse oma, zoals niet zo lang geleden plaatsvond:

“Waarom maken jullie dat kruis in het brood?”
“Om de feeën te laten ontsnappen.”
“En wat gebeurt er als je dat niet doet?”
“Geen idee. Dat weet niemand want niemand durft het aan, geen kruis in het brood te maken.”

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

1 brood
    Voor de Zopf:
  • 170 grammen zelfrijzend bakmeel
  • 170 grammen bloem
  • 0,5 theelepels zout
  • 0,5 theelepels sodium bicarbonaat
  • 290 milliliters karnemelk
  • Keukengerei:
  • Mengkom
  • Oven
  • Siliconen bakvel (of bakpapier)
Instructies
  1. Voorbereiding:
    • Verwarm de oven voor op 200 graden
    • Stort de bloemsoorten, het sodium bicarbonaat en het zout in een ruime mengkom en vermeng goed
  2. Maak een kuiltje in het mengsel en voeg de karnemelk toe.

  3. Vermeng snel met een vork en vorm een zacht deeg. Als uw deeg te droog wordt kunt u nog wat melk toevoegen maar het deeg moet niet te nat worden.

  4. Stort het deeg uit op een werkblad en kneed het kort.

  5. Maak er een iets afgeplatte bal van en plaats het op een licht met meel bestoven bakblik, eventueel op bakpapier of siliconenvel.

    • Snij een kruis in de bovenzijde 
    • Bak 30 minuten
Keywords: ierland, Eire, Irish, brood, fairybread

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!