Gevogeltefond

Fond de volaille
Fond de volaille - gevogeltefond pinit

Fond de volaille

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 10 min Cook Time 1 uur Total Time 1 uur 10 minuten

Description

Zelf gemaakte fond is het lekkerst!

Gevogeltefond, of fond blanc de volaille. Een basisproduct in elke goede keuken. Net als kalfsbouillon is deze fond (ze noemen hem ook wel kippenfond omdat kip vaak de basisbestanddelen levert) vaak de basis voor sauzen en soepen. Deze fond is gemakkelijk te maken. Het enige dat niet één, twee, drie in elke winkel verkrijgbaar is, is gevogeltekarkas. U kunt natuurlijk ook een lekkere schotel maken met gevogelte en dat gevogelte ontbenen (hoe dat in zijn werk gaat kunt u zien in ons recept “Kwartels uitbenen“) vóór de bereiding. 

Ingrediënten

Voor 1,5 liter

Instructies

  1. DE BESTANDDELEN

    Mooi vers gevogeltekarkas. Kan kip zijn, kalkoen, poularde, tamme eend of gans. Wild gevogelte kan ook maar dan hebben we het alweer over een andere fond, vanwege de typerende wildsmaak. Snij alle groenten in grove stukken. Hak het karkas in makkelijke delen. Hardnekkige botten kunt u delen met een hakbijl of een gevogelteschaar.

  2. EVEN AANZETTEN

    Zet het vlees even aan, zonder vet, in een hete braadpan of cocotte. Laat het even bruinen. Voeg daarna de groenten toe en schep flink door elkaar, zo’n minuut of 2-3.

  3. DEGLACEREN EN REDUCEREN

    Giet de wijn erbij (deglaceren) en reduceer tot droog (oftewel: laat verdampen).

  4. NAT MAKEN

    Voeg 1,5 liter koud water, het bouquet garni, de peper en het korianderzaad toe. Laat 1,5 uur zachtjes stoven. Schuim regelmatig af (ecumeren).

  5. ZEVEN

    Giet de fond over in een faitout of soeppan door een chinoise (puntzeef). Koel de fond af in de koelkast. Haal de volgende dag de vetlaag die bovenop drijft eraf. Uw fond is klaar. U kunt deze 48 à 72 uur in de koelkast bewaren. Ook kunt u deze fond perfect in blokjes invriezen. Zo heeft u altijd een fantastische sausbasis in handzame porties bij de hand. Klaar!

    Fond de volaille - gevogeltefond
Keywords: fond, gevogelte, basissaus

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?