Wijnbladeren gevuld met een crème van ricotta en borlottibonen
Dolma (Turks) (dolmades, δολμαδες (Grieks) is eigenlijk niet meer dan gevulde groenten. Dit kunnen bladeren zijn (waarbij vaak wordt gekozen voor druivenbladeren of kool) of groenten (meestal paprika’s). Het gerecht is afkomstig uit het voormalige Ottomaanse rijk en daarom zowel aan de Griekse als Turkse kant geliefd. Dolma is verwant aan en wordt in de volksmond vaak verward met Sarma, een gerecht van (meestal gevulde) koolrolletjes (zie dit recept voor onze variant). De Dolma kent veel verschillende variaties in verschillende landen: de vulling kan bestaan uit gehakt met speciale kruiden (zie recept) of uit een vegetarische samenstelling met groenten (zie recept), bulgur of rijst. Het gerecht komt in vele variaties in vele landen voor.
[caption id="attachment_3138" align="aligncenter" width="300"] Gemarineerd druivenblad op de markt in Istanbul 2021[/caption]Zo ook deze heerlijk, vegetarisch variant uit de moderne Italiaanse leuken. Gevuld met een rijke crème van borlottibonen en ricotta!
Verse wijnbladeren zelf voorbereiden is natuurlijk het leukst. Volg daarvoor dit recept. Wijnbladeren zijn niet vaak vers te krijgen. In onze omstreken zijn steeds meer wijnboeren die u verder kunnen helpen maar ook dan alleen in de korte periode tussen de druivenoogst en het snoeien van de stokken. U zult vaak aangewezen zijn op geconserveerde. Niks mis mee, alleen ze zijn erg zout. Zet ze daarom minstens 4 uur van tevoren weg in ruim water. Verse bladeren kunt u het beste onder koud water afspoelen. Verse bladeren wellen in kokend water maakt het makkelijker om ze te rollen straks.
De vulling maken we van borlottibonen, ricotta, een ei en wat kruiden. Volg daarvoor dit recept
Vulling en wijnbladeren klaarleggen.
Leg een beetje vulling op een wijnblad
Dan een zijkant.
Dan de bovenkant en de tweede zijkant.
Nog maar 23 te gaan.
Serveer de rolletjes warm of op kamertemperatuur. Als u ze warm serveert: heerlijk op een bedje van pappardelle! Met salie getrokken gesmolten boter is hier erg lekker bij. Kiest u voor koud - dan een flinke scheut olijfolie.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!