Pizza al prosciutto

Uit de traditionele Italiaanse keuken
pinit

Eigengemaakte pizza met rauwe ham

Difficulty: Beginner Prep Time 5 min Cook Time 1 min Total Time 6 minuten

Description

Pizza

De pizza heeft een lange, moeilijke en onzekere geschiedenis. Het woord zelf komt al voor in het volkslatijn van Zuid-Italiaanse steden in de tiende eeuw. De betekenis gaat echter niet veel verder dan “iets plats”, een schijf bijvoorbeeld. In de zestiende eeuw wordt in Napels een afgeplat brood de naam ” pizza” gegeven. Deze naam is waarschijnlijk tegelijkertijd een verbastering van “Pita” uit het Midden-Oosten en een verwijzing naar de vorm. Het brood, dat oorspronkelijk alleen bedoeld was om de temperatuur van de oven te testen, had geen commerciële waarde en werd meestal weggegooid of verkocht (of zelfs weggegeven) aan de armen (zie ook het recept van pizza bianca). Pas een eeuw later zien we de pizza opduiken als gerecht, geserveerd met olijfolie, zout en kruiden, zoals we nu nog kennen van een soortgenoot, de focaccia. Pas veel later werden kaas, tomaten en soms vis toegevoegd. In 1843 beschrijft Alexandre Dumas (père) de inmiddels enorme verscheidenheid in pizza’s. De toch wel meest beroemde pizza, de “Pizza Margherita”, is een uitvinding van een kok, Raffaele Esposito en is gecreëerd in 1889 ter ere van de Italiaanse koningin Margherita van Savoye. De pizza is belegd met tomaten, mozzarella en basilicum om de kleuren van de Italiaanse vlag weer te geven. Naar men veronderstelt is dit de eerste keer dat een pizza met kaas werd belegd.

Pizzasteen (Pietra rifrattaria), ook wel ovensteen

Pizza heeft een razendsnelle bereiding nodig en moet zowel van onderen als van boven snel verhit worden. Het beste resultaat verkrijgt u natuurlijk in een houtgestookte pizza-oven. Heeft u die niet, zorg dan voor een pizzasteen: dit is een plaat van (natuur)steen die u ruim voordat u de pizza in de oven zet mee laat verhitten tijdens het voorverwarmen van de oven. Er zijn tal van pizzastenen in de handel. Een goed alternatief, misschien nog wel beter, is een marmeren plaat van minstens 15 mm dikte. Deze pizzasteen is overigens ook niet weg te denken voor liefhebbers van eigengemaakt brood.

 

Ingrediënten

Per pizza heeft u nodig:

Keukengerei:

Instructies

  1. EERST HET DEEG MAKEN

    Pizzadeeg is een vorm van brooddeeg. Het lijkt eenvoudig, maar er kan het een en ander misgaan. Volg een goed recept. Kijk hiervoor bijvoorbeeld op ons aparte recept voor pizzadeeg maak een keuze tussen

    door erop te klikken.

  2. VOORBEREIDING

    • Verwarm de oven met de pizzasteen erin voor op 300° C (of zo hoog als u kunt). Houtoven: 400 ° C
    • Laat hem minstens 30 minuten doorverwarmen.
    • Snijd de mozzarella in blokjes.
    Mozzarellablokjes
  3. BEREIDING

    Rol per persoon 1 portie pizzadeeg uit tot een dikte van 2-3 mm. 

  4. Zorg voor goed wat bloem tegen het plakken.

  5. Bestrijk de pizza vanuit het midden met de tomatensaus (klik voor recept).

  6. Bestrooi de saus rijkelijk met de mozzarellablokjes.

  7. Blijf uit de rand, anders komt deze straks niet mooi omhoog. 

  8. Leg over het middengedeelte van de pizza een plakje parmaham (prosciutto di Parma).

  9. Als u een “pala da pizza” (broodspade) heeft, gebruik deze dan om de pizza van uw werkbank op de pizzasteen of in uw mooie houtoven te krijgen. Anders kunt u het beste gebruik maken van bakpapier en hulp van een familielid of vriend. Hou de pizza goed in de gaten. Zodra de buitenste rand begint te kleuren en de mozzarella smelt is uw pizza klaar. Dit gaat sneller dan u denkt dus blijf er bij! Serveer de pizza direct. U kunt nu aan nummer twee beginnen.

  10. SERVEERTIP

    Een scheut goede olijfolie maakt het gerecht helemaal af. 

  11. WIJNTIP

    Vreemd genoeg kiezen vooral jongere mensen nou juist bij pizza voor een biertje. Vooral in de pizzeria. Mocht u toch een wijntje prefereren: een jongen, lichte rode, bijvoorbeeld een Bardolino.

Keywords: Italie, pizza, crudo, olio, evo

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?