Flammkuchen (Tarte flambée)
Flammkuchen- Tarte flambée
Flammkuchen (Tarte flambée)
Description
Tarte flambée
Het komt uit Elzas-Lotharingen, net als de Quiche Lorraine (klik voor recept). Ook in Duitsland, en wel in Rheinland-Pfalz en Baden wordt de Flammkuchen veel gemaakt. De tarte flambée heeft een dunne brooddeegbodem die wordt ingesmeerd met crème fraîche en wordt belegd met uien en reepjes spek.
Iedere streek heeft zo zijn eigen recept en bereidingswijze van deze heerlijke “flammekueche” (Elzasser dialect): het deeg varieert, het beleg en de crème fraîche wordt hier en daar vervangen door Bibbeliskäs (een soort kwark). er zijn inmiddels zelfs groentenflammkuchen, of zoete tartes flambées, met appel of vijgen.
Eigenlijk een thermometer
Voordat het een hit werd op alle Weihnachtmarkten was de tarte flambée op het platteland eigenlijk bedoeld om de hitte van de houtoven te testen. Als de Flammkuchen goed ging, dan wist je hoe de oven eraan toe was en kon je beginnen met je brood en je ovenschotels. De flammkuchen werd in de oven geschoven met open vuur (vandaar de naam). Werd de kuchen snel gaar, dan werd het vuur gedoofd om de resttemperatuur constant te houden voor het bakken van brood.
Geen houtoven? Ovensteen (Pietra rifrattaria, ovensteen)!
Flammkuchen heeft, net als pizza heeft een razendsnelle bereiding nodig en moet zowel van onderen als van boven verwarmd worden. Het beste resultaat verkrijgt u natuurlijk in een houtgestookte pizza-oven. Heeft u die niet, zorg dan voor een pizzasteen: dit is een plaat van (natuur)steen die u ruim voordat u de pizza in de oven zet mee laat verhitten tijdens het voorverwarmen van de oven. Er zijn tal van pizzastenen in de handel. Een goed alternatief, misschien nog wel beter, is een marmeren plaat van minstens 15 mm dikte. Zo’n pizzasteen is overigens ook niet weg te denken voor liefhebbers van eigengemaakt brood.
Andere recepten voor uw Kerstmarkt thuis? Klik hieronder!
Ingrediënten
Keukengerei:
Instructies
-
EERST HET DEEG MAKEN
Flammkuchen kan gemaakt worden van gistdeeg en van deeg zonder gist. Wij hebben gekozen voor deeg zonder gist. Klik hier voor het recept.
-
OVEN AAN!
- Verwarm de oven (eventueel met de pizzasteen erin) voor op 300° C (of zo hoog als u kunt). Laat hem minstens 30 minuten doorverwarmen
- Maak de uien schoon en snij ze in blokjes
- Verwarm het vet en bak daarin het spek en de ui tot de uiblokjes glazig worden en het scherpste van de smaak af is
-
BEREIDING
Rol 1 portie deeg uit tot een dikte van 2-3 mm. Zorg voor goed wat bloem tegen het plakken.
-
Bestrijk de flammkuchen met crème fraîche…
-
…en bestrooi hem met de ui- en spekblokjes.
-
Plaats in de oven en bak de flammkuchen (250 graden = 10-15 minuten, 300 graden = 3-4 minuten) tot mooi goudbruin en knapperig. Klaar!