Poulet à la Kyiv Котлети по-київськи
Als je ooit in Oekraïne bent geweest en dit niet hebt geprobeerd is er iets niet in orde. Dit is echt superlekker. Maar het is ook nog eens een gerecht met een enorme geschiedenis:
Chicken Kyiv, vroeger ook wel bekend als Chicken Kiev of Kip Kiev, is platgeslagen kipfilet, gerold in ijskoude boter, vervolgens gepaneerd en daarna gefrituurd. of gebakken. Het effect is waanzinnig: de kipfilet gaart, de boter smelt maar kan geen kant op. Zodra je het mes erin zet loopt die gesmolten boter eruit en vloeit een smaakexplosie over je bord. Het gerecht is vooral populair in de post-Sovjetstaten en in verschillende andere landen van het voormalige Oostblok.
De geschiedenis van dit gerecht is niet helemaal duidelijk; ook is niet duidelijk of het originele recept met hele kipfilet was of met kipgehakt. Beide varianten komen nog steeds voor, hoewel puristen dan weer weten te melden dat die gehakte versie eigenlijk "Po-Pozharski" zou moeten heten.
Plausibel is de versie die de oorsprong toeken aan de "Côtelette de volaille Stile Kiev" (kotłeta de-voljaj po-kyjivśky) van het restaurant van het Hotel "Kontinental" in Kyiv aan het begin van de 20e eeuw. Dit luxueuze hotel, gebouwd in 1897 in het centrum van Kyiv, bestond tot de Duitse invasie van de Sovjet-Unie in 1941. Het gebouw werd vervolgens door het terugtrekkende Rode Leger opgeblazen. Na de oorlog deed het dienst als conservatorium. Volgens de overlevering was Chicken Kyiv signatuurgerecht van het restaurant.
In de sovjettijd stonden deze kiprolletjes op het menu van zo'n beetje elk staatsrestaurant. Niet dat ze ze dan ook daadwerkelijk hadden - dat bleef afwachten. Bovendien was wat je op je bord kreeg vaak een nogal vaag afgietsel van het lekkere origineel. Maar je kon geluk hebben...
Snijd de boter in 4 stukken en leg ze in de vriezer.
Leg ze voorzichtig op een bakplaat en bak ze verder in de oven gedurende 10-12 minuten, tot ze gaar zijn. Klaar!
Een heerlijke garnituur hierbij is geroosterde, gekookte boekweit, de Oost-Europese, die ook wel bekend staat als "grechka". Goed zoeken in de specialiteitenwinkel.
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!