Print opties

Asperges met gerookte lamsham en béarnaisesaus

Cooking Method , ,
Cuisine , ,
Courses
Difficulty Gevorderd
Servings 4
Beschrijving

Heerlijk, in het seizoen: asperges van eigen bodem, klaargemaakt op de ouderwetse Hollandse wijze.

Ingrediënten
  • 2 kilogram witte asperges
  • 2 blaadjes foelie
  • 4 eetlepels suiker
  • witte wijn
  • zout (naar smaak)
  • 24 plakjes lamsham (gerookt)
  • 300 milliliters hollandaisesaus (zie recept)
  • 400 grammen aardappelen (vastkokend)
  • Keukengerei
  • Dunschiller
  • Kaasdoek
  • Snijmachine
Instructies
  1. Voorbereiding:

    Maak de asperges schoon. Klik op de link om te zien hoe.

  2. De asperges
    • Meng in een grote pan koud water, suiker, wijn, zout en foelie
    • Leg de asperges hierin en breng aan de kook
    • Kook gedurende 5-6 minuten
    • Haal de pan van het vuur en laat de asperges nog 15 minuten in het water staan
    • Haal de asperges uit het kookvocht. Gooi het vocht niet weg! Laat de asperges vervolgens uitlekken op een schone theedoek of kaasdoek. Het beste is als deze doek niet gewassen is met wasmiddel, aangezien die smaak kan worden overgedragen aan de zeer smaakgevoelige asperges.
  3. Ondertussen
    • Maak ondertussen de saus. Kijk hiervoor op ons recept
    • Hou de saus, als hij klaar is, lauwwarm. Let hierbij goed op dat de saus niet te warm wordt! De eidooiers in de saus liggen op de loer en maken in een handomdraai van uw prachtige béarnaise, als deze te heet wordt, alsnog omelet!
  4. Kook ook de aardappelen, giet ze af en houd ze warm.

  5. Dresseren
    • Dresseer de asperges op hete borden, drapeer de gerookte lamsham erover heen en serveer met de saus
    • Een gekookt aardappeltje erbij en uw asperges zijn op hun toppunt!
  6. Serveertip:
    • Dresseer de asperges op hete borden, drapeer de ham erover heen en serveer met de eieren en de gesmolten boter
    • Een gekookt aardappeltje erbij en uw asperges zijn op hun toppunt!
    • Garneer af met een plukje peterselie. Klaar!
  7. Wijntip:wijntip witte wijn

    De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond, maar de wijn mag ook de smaak van de asperges weer niet overheersen. Een wijn die op hout gelagerd is kan te zwaar overkomen bij de subtiele smaak van asperges. Al snel kom je dan uit bij een vollere Riesling, maar ook de pinot blanc of een sancerre is een goede keus. Uit de Duits/Oostenrijkse hoek kunnen een grüner Veltliner, Weissburgunder of Sylvaner.

Keywords: asperges, ham, gerookt, béarnaise

Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!