Adana kebab

Gehakt op een spies. Niet zo eenvoudig te maken als het lijkt, maar heerlijk, en dus de moeite waard!
pinit

Adana kebab

Difficulty: Gemiddeld Prep Time 10 min Cook Time 15 min Rest Time 3 uur Total Time 3 uren 25 minuten
Servings: 4

Description

Adana kebab past goed bij een andere lekkernij uit de keuken van die hoek van de wereld: Turkse rode koolsalade. Mooi als onderdeel van een mse.

Dat is nog eens tafelen!

Meze, mezze, mazze of mezeh zijn…liflafjes (laten ze ons niet horen). Het is een samenstelling van gerechtjes, net als Russische zakoeski, Italiaanse antipasti, een Indonesische rijsttafel en Spaanse tapas. Tot zover – niks aan de hand. Maar nu… deze samenstellingen heten in Iran, alle landen van het vroegere Ottomaanse rijk en Noord-Afrika meze, mazze of een variant daarvan en bestaan uit ALLERLEI verschillende gerechtjes. Het is eigenlijk maar net wat je aan ingrediënten hebt. We laten er hier een paar zien. Klik op het gerechtje voor de recepten van de verschillende onderdelen.

Ingrediënten

Keukengerei

Instructies

    • Maak eerst het gehakt. U moet uitkomen op een redelijk vette massa: Dit gehakt wordt niet gebonden met eiwit en brood, en moet het hebben van vet. Als het gehakt te mager is valt het bij het grillen van de spies!
    • Maal het vlees fijn, samen met het vet en de uien, in een vleesmolen of uw keukenmachine.
    • Begint u met kant-en-klaar gehakt, maal dan alleen de uien en wat extra lamsvet en voeg later het gehakt toe.
    • Alles goed met de hand kneden. Voeg nu de kruiden toe en breng op smaak met zout.
  1. En nu een cruciaal moment in de voorbereiding: Het gehakt moet nu “geslagen” worden: Pak gedurende 5 minuten telkens weer de hele massa op en gooi deze met kracht terug in de mengkom. Op deze manier verkrijgt het vlees de elasticiteit die het nodig heeft om tijdens het grillen niet uit elkaar te brokkelen. Vervolgens zet u het gehakt minstens 3 uur weg in de koelkast om op te stijven. Zet daarna een bak met koud water bij u in de buurt om uw handen te koelen en nat te houden tijdens het vormen van de kebab. Zo voorkomt u dat het vlees aan uw handen gaat plakken.

  2. Kneed de kebab voorzichtig om 4 kebabspiezen heen. U kunt ze vinden bij de Turkse winkel. Ze zijn breed en plat. Hoe gladder en evenrediger u de kebab verdeelt, des te beter en gelijkmatiger zullen ze straks braden op houtskoolvuur. Kebab wordt gebraden boven een houtskoolvuur zonder rooster. De kebab is gaar wanneer hij stevig aanvoelt.

  3. Serveer met Turks brood of lavash en een frisse salade, bijvoorbeeld een Turkse rodekoolsalade. Deze adana kebab wordt ook vaak geserveerd als onderdeel van een meze.

Keywords: meze, labane, antep, peynir, haloumi, humus, kebab, beyaz, ganoush, toum, hayadari,

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?