Zuurkool is gefermenteerde wittekool met een rijke geschiedenis. De oorsprong wordt vaak toegeschreven aan de Chinezen, zo’n 2000 jaar geleden, maar het vond zijn weg naar Europa in de Middeleeuwen. Het fermentatieproces, waarbij witte kool in zout wordt gelegd en bacteriën de suikers omzetten in melkzuur, zorgde voor een conserveringsmethode die voedsel in de winter beschikbaar maakte.
In Europa is zuurkool vooral populair in landen als Nederland, Duitsland, Frankrijk, en Polen, waar het een integraal onderdeel van de traditionele keuken is. Het wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij worst, spek, aardappelen en andere ingrediënten.
Er bestaan talloze varianten van zuurkool, zoals ‘choucroute‘ in Frankrijk, ‘kvashenaya kapusta‘ in Rusland en ‘bigos‘ in Polen. In de Verenigde Staten wordt zuurkool vaak geassocieerd met hotdogs en Reuben-sandwiches.
Zuurkool is rijk aan vitamine C en vezels. In de hedendaagse keuken wordt zuurkool ook steeds vaker gebruikt in salades, wraps en vegetarische gerechten.
Franse term: choucroute
Duitse term: Sauerkraut
Engelse term: sauerkraut