Land van herkomst: Zwitserland
Regio: Bellelay abdij bij het bergdorpje Bellelay, in de Jura
Kenmerken: koeienmelk, 50% vet, gepasteuriseerd, 4-6 maanden gerijpt
Tête de Moine (oftewel “monnikenhoofd”) is ongeveer 800 jaar geleden uitgevonden door de monniken van de Bellelay abdij bij het bergdorpje Bellelay. In Nederland ook wel Monnikenkaas genoemd. Overlevering vertelt dat de naam is ontstaan omdat, als je de kaas doormidden snijdt en er bovenop kijkt, je het hoofd van een oude monnik met de typische geschoren haarrand (“tonsure”) zou kunnen herkennen.
Monnikenkaas wordt doorgaans niet meer met de hand gesneden, maar met een zogeheten “Girolle”, een speciaal ontwikkeld mes dat een laagje van de kaas schraapt en een kegelvormige “fleurette” vormt. Door Tête de Moine te schaven in plaats van te snijden komt zijn aroma veel beter tot zijn recht.
Tête de Moine kaas is lekker op het kaasplankje en als garnering van een carpaccio geeft het een extra dimensie aan het vlees.
Zie ook: kaas