UIt de Surinaamse keuken is de tayer, ook wel Chinese tayer en pomtayer, niet weg te denken. Het is het hoofdbestanddeel van een van Suriname’s nationale gerechten, pom. De tayer (Xanthosoma sagittifolium) is een plant uit de aronskelkfamilie (Araceae) waarvan zowel de wortelknollen als de bladeren worden gegeten. De  wortelknollen kunnen tot 2 kilo zwaar worden. Ze worden gekookt, gebakken of gefrituurd gegeten. Ze zijn een belangrijke zetmeelbron (ongeveer 25%). Veel vitamines zitten er helaas niet in. Net als de cassave bevat de plant oxaalzuur. Hij is rauw dus een klein beetje giftig. Oxaalzuur wordt door verhitting echter afgebroken.
De ingrediënten van de populaire Surinaamse ovenschotel pom zijn, behalve tayer, kip, zoutvlees en specerijen. Pom wordt in een vuurvaste ovenschaal in de oven bereid. Het is een zeer geliefd gerecht op verjaardagen, familiebijeenkomsten en andere speciale gelegenheden zoals Pasen en Kerstmis. Het wordt als hoofdgerecht geserveerd met witte rijst. Als hapje tussendoor op brood: het broodje pom.