Smen (ook wel sman, semneh, of sminn) is een traditioneel Marrokaans product. Het is een vorm van  gezouten geklaarde boter, vaak (maar het hoeft niet) op smaak gebracht met oregano, tijm, kaneel of andere kruiden. Smen wordt in tal van Marrokkaanse gerechten gebruikt als ingrediënt. Smen is boter die een tijdje heeft gestaan. Daarom komen in de benaming of beschrijving vaak ook de termen “ranzig” of gefermenteerd” voorbij.
Smen is in de handel verkrijgbaar, zelfs plantaardige vormen. Men kan het ook vrij makkelijk zelf maken:


Ingrediënten:
  • 200 gram (zee)zout
  • 1 kg geklaarde boter (klik voor recept)
  • 1 el. geritste verse oregano of tijm (½ el. kaneel kan ook)
Bereiding:
  • Doe de geklaarde boter in een (weck)pot.
  • Laat afkoelen tot kamertemperatuur
  • Kruiden en zout toevoegen
  • Goed mengen
  • Zet de fles een maand (minstens) op een koele, donkere plek om te fermenteren. Klaar!

Zie ook: boter, ghee