Geklaarde boter

pinit

Beurre clarifié

Geklaarde boter

Difficulty: Gemiddeld Cook Time 5 min Total Time 5 minuten

Description

Geklaarde boter, ook wel geclarifiëerde boter.

Hoe belangrijk is het, waarom bestaat het, wat kun je ermee?

Het gaat allemaal om hitte

Bij bakken en braden is hitte een essentieel onderdeel. Sommige zaken kunnen op een wat lagere temperatuur worden gebakken, anderen hebben een heel hoge temperatuur nodig om snel dicht te schroeien. Dat dichtschroeien sluit de buitenste laag, waardoor de sappen niet meer uit het product kunnen ontsnappen. De buiten “karamelliseert”, zoals dat ook wel wordt genoemd, en het garingsproces neemt zijn volle gang binnenin, zonder vochtverlies. Erg belangrijk voor tournedos, biefstuk, entrecote, varkenshaas en dergelijke soorten premium vlees dat krokant van buiten maar rosé van binnen worden geserveerd.

Boter bestaat uit vaste en vloeibare delen

Boter is opgebouwd uit eiwitten en vetstoffen. Het zijn de vetstoffen die we willen hebben als we boter klaren. Deze vetstoffen zorgen voor een mooie bruining van onze producten, net als olie. De eiwitten daarentegen kunnen slecht tegen hitte. Hebt u ook wel eens de keuken vol rook gehad omdat de boter was aangebrand? Dat is wat er gebeurt als de eiwitbestanddelen in de boter verbranden. Als je die er preventief uithaalt, kan het botervet een veel hogere temperatuur bereiken.

Hoe doe je dat?

Simpel simpel simpel. Het stelt niks voor. Zet een pannetje op met water, breng het water aan de kook. Verlaag de warmtebron, zet een kleiner pannetje in het water, doe daar de hoeveelheid boter in die u nodig heeft. Laat smelten.  U heeft nu boter gesmolten “au bain Marie”.

Nu het vet van het eiwit scheiden

U zult zien dat de eiwitten naar de bodem zakken. Als u nu voorzichtig het gesmolten botervet overgiet in een kommetje en wel zó dat het bezinksel in het pannetje achterblijft, heeft u geklaarde boter. Klaar!

 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

Instructies

  1. Was de daslook.

  2. Snij de bladen daslook in fijne reepjes en hak ze daarna zo fijn mogelijk.

  3. Doe de boter (gechambreerd - dus op kamertemperatuur) met de daslook en het sap van een halve lime in de kom van een keukenmachine en...

  4. ...laat op matige snelheid draaien tot alle bestanddelen zich goed hebben vermengd. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Stort de boter op een stuk folie uit en...

  6. ..draai er een rol van door de uiteinden als een snoepje in tegengestelde richting te draaien (galantine).

    • Leg de rol in de koekast een laat 3 uur opstijven
    • Snij de boter daarna in gelijke plakken. Klaar!
Keywords: beurre boter, saus,

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?