Pompoenen zijn meer dan 10.000 jaar bekend aan de mens. Ze zijn familie van de komkommer. De oorsprong is te zoeken op het Amerikaanse continent. In Europa is de pompoen voor het eerst in de 16e eeuw werd geïntroduceerd. Pompoenen zijn er in allerlei soorten en maten. Hun verwante, de kalebas, onderscheidt zich van de pompoen door het feit dat deze alleen decoratief te gebruiken is.

Pompoenpuree kan worden verwerkt in pompoentaart, pompoensoep en pompoenbrood. Ook de zaden van de pompoen worden geroosterd gegetenin salades en bij de borrel.

Minder bekend in onze keuken zijn de bloemen: in de meeste keukens wordt de pompoenbloem gevuld of voorzien van een deeglaagje alvorens gefrituurd te worden. De dichtstbijzijnde keuken waar dit gebeurt is Italië: fiori di zucca, pompoenbloesem, gevuld met mozzarella (en volgens de kenner een ansjovisfiletje) en gefrituurd in een flinterdun bierbeslagje. Als het goed is staat deze op uw bucket list…. Overigens, men kan het ook maken met de bloemen van courgettes (zucchine).

Zie ook: Acurbarattierochayote, pagnottella,  kelekkomkommer.

Klik hier voor recepten met pompoen

Franse term: Citrouille
Duitse term: Kürbis
Engelse term: Pumpkin

Minipompoen van nog geen 10cm doorsnee