Je ziet de winkeltjes in Rome overal: Pizza Pazza, Pizza gogo, Forno pizza etc.
Pizza al taglio kun je het best vertalen als “op maat gesneden pizza”. Deze manier van pizza maken is begonnen in Rome. Het wordt zowat op iedere hoek van de straat gemaak en verkocht: pizza in grote bakblikken waar men rechthoekige stukken van snijdt en op gewicht verkoopt, als snack en tussendoortje, al nemen veel families deze pizza ook gewoon mee naar huis als avondeten op zo’n -ik-heb-geen-zin-om-te-koken-dag. Er zijn uiteenlopende smaken: margherita (mozzarella en tomatensaus), met artisjokken, courgette, aardappel of prosciutto, en nog veel meer.
Karakteristiek voor Pizza al Taglio is zijn dikke, luchtige en knapperige korst. Het wordt vaak geserveerd in bakkerijen of speciale winkels, waar klanten hun gewenste plakgrootte en smaakvariant kunnen kiezen. Vaak worden in deze winkels ook drinken en supplì of arancini aangeboden, (heel oneerbiedig gezegd) de Italiaanse variant van nasibal.
Zie ook: pizza