Nee, niet MARGARINE maar boter. dus niet “een willekeurig witgeel smeeerbaar goedje” maar iets dat gemaakt is van wat uit een koe haar uiers komt.
Boter ontstaat door melk te karnen, oftewel door de melk zo lang heen en weer de schudden tot de vaste bestanddelen zich afscheiden van de vloeibare. De term roomboter geeft het al aan: boter ontstaat uit de room, het vetste gedeelte van de melk, die de melk afscheidt tijdens het karnen.
Met de naam boter is iets raars aan de hand: de benaming is streng beschermd door de Nederlandse wet. Zo streng zelfs, dat pindaboter (peanut butter) in Nederland pindakaas moet heten. Geen enkele producent heeft het recht de naam boter te gebruiken, indien het niet gaat om een product, afkomstig van melk, dat minstens 82% melkvet bevat. En toch smeren wij Nederlanders dagelijks de meest eigenaardige surrogaten op onze boterham, samengesteld uit hoofdzakelijk raapolie van bedenkelijke kwaliteit, kleurstof en water, en noemen dat in de volksmond gewoon…boter.
In recepten komt bij boter vaak de term klaren om de hoek kijken. Klik op de link voor een korte omschrijving.
Zie ook: geklaarde boter, ghee, smen, reuzel
Franse term: Beurre
Duitse term: Butter
Engelse term: Butter