Rijstazijn wordt gemaakt van gefermenteerde rijst of gegiste rijstwijn. Het is hoofdzakelijk bekend in China, Japan, Korea en Vietnam. De smaken verschillen – zo is de Chinese doorgaans donkerder, sterker en scherper dan de Japanse. Witte rijstazijn wordt meestal gemaakt van witte rijst. Het is de meest zure variant, maar toch minder zuur dan onze Europese azijnsoorten. Rode rijstazijn wordt gemaakt van rode gefermenteerde rijst. De zeer donkere azijn waar de Chinese stad Zhenjiang zijn roem aan te danken heeft, heeft een lichte rooksmaak. Deze azijn wordt gemaakt zwarte kleefrijst. IN Japan zijn een aantal soorten te onderscheiden:
米酢 komezu, een hele lichte azijn, veel minder zuur dan onze Europese
合わせ酢 awasezu, een mengsel van zijn, sake, zout en suiker voor het op smaak brengen van (sushi)rijst
黒酢 kurozu, een lichte azijn van zwarte rijst die men gebruikt in de keuken en als volksgeneesmiddeltje
Zie ook: rijst, azijn
Franse term: vinaigre de riz
Duitse term: Reisessig
Engelse term: rice vinegar