Cachaça wordt ook wel aguardente en pinga genoemd. Het is een sterke drank, gedestilleerd uit suikerriet. Het is afkomstig uit Brazilië en is vergelijkbaar met witte rum al is het alcoholpercentage net iets hoger. Het grote verschil met rum is dat cachaça gemaakt wordt van vers uitgeperst suikerriet, terwijl rum wordt gedestilleerd uit suikerrietsiroop. En dat proef je – cachaça smaakt meer naar gras en planten, rum is neutraler van smaak.

Cachaça wordt al vanaf de 16e eeuw geproduceerd en 99% van de consumptie vindt plaats in Brazilië.

Cachaça wordt puur of als een mix gedronken. Caipirinha is toch wel de meest bekende cocktail waar cachaça in hoort: een heerlijk drankje met crushed ice, lime, rietsuiker.

De sterkte en smaak variëren en worden bepaald door de rijpingsduur. De variant het meest voorkomt en die ook gebruikt wordt in de caipirinha, is jong en helder van kleur. De gerijpte variant is meestal karamelgeel. De smaak is niet meer zo “grassig” en hangt af van de duur van het rijpingsproces en van de houtsoort van de vaten waarin de rijping plaatsvindt.

rum suikerriet

Zie ook: aguardente de cana, rum, suikerriet