Herbes de Provence, wie kent ze niet? In de 70’er jaren werden ze te pas en te onpas ingezet om gerechten “echt Frans” te laten lijken. In de Provence groeien een aantal aromatische kruiden, dat klopt. Sommige daarvan zijn erg lekker, ook dat is een feit. Soms is een combinatie van deze kruiden een geslaagd idee. Soms niet. In ieder geval staat of valt een willekeurige combinatie met de verhoudingen tussen het ene kruid en het andere. Een standaard mix is dus vrijwel ondenkbaar. En als we de kruiden dan ook nog drogen ….is de cirkel rond. Maar goed, dat even terzijde.

Er is onenigheid over wat er nu wel of niet onder Provençaalse kruiden mag worden gerekend. Om deze onenigheid vooral niet te laten vervagen maken we daarom hier “de” lijst:

Tijm
Rozemarijn
Salie
Marjolein
Oregano

Zie ook: Kruidenmengsels

Franse term: Herbes de Provence
Duitse term:  Kräuter der Provence
Engelse term: Herbes de Provence