Palmsuiker werd oorspronkelijk gewonnen uit het suikerhoudende sap van de arengpalm en de dadelpalm, dat lekt uit de afgehakte plaatsen van de bloeiwijzen. Tegenwoordig wordt het ook gewonnen uit het sap van de sagopalm en de kokospalm (zie: kokosbloesemsuiker).

Palmsuiker is een goudbruine pasta die in tubes, in blokken of blik wordt verkocht. De kleur kan variëren van licht tot donker. Verder kan de suiker zacht en kleverig of hard zijn. Door de kleinschalige dorpsproductie kan de suiker nogal variëren.
Palmsuiker is minder geraffineerd dat onze witte suiker en heeft een hele plezierige smaak die het echt geschikt maakt voor toepassing in allerlei exotische hapjes en desserts. Uit Indonesische drankjes als Tjendol is palmsuiker niet weg te denken, net als uit de Thaise klepon en de Indonesische lemper (met ketan, kleefrijst).

Zie ook: gula java 

Franse term: sucre de palme
Duitse term: palmzucker
Engelse term: palmsugar