Kokosbloesemsuiker, vaak ook kokospalmsuiker, gula java of kokossuiker genoemd, wordt gemaakt van de nectar van kokosbloesem. Deze suiker wordt geteeld in Aziatische landen zoals Indonesië. De productie van kokosbloesemsuiker niet destructief en dus duurzaam: de nectar wordt afgetapt en de kokosbloesem zelf gaat niet verloren. De nectar wordt ingedikt tot een karamelachtige substantie en vervolgens in mallen gegoten. Daarna wordt de suiker afgekoeld, uitgehard en gedroogd en tenslotte fijngemalen in een molen. Doordat er geen raffinage of verhitting aan de productie te pas komt behoudt deze suiker veel vitamines en mineralen, zoals magnesium, ijzer, zink en kalium.
En ander groot voordeel van kokosbloesemsuiker is de relatief lage glycemische waarde (35). De suiker wordt in het bloed opgenomen zonder al te veel pieken in de bloedsuikerspiegel, hetgeen mensen met diabetische problemen ten goede komt. Rawfoodenthousiasten vinden het product geschikt voor hun dieet omdat het niet verhit wordt.
Zie ook: kokos, gula-java
Franse term: Sucre de fleur de coco
Duitse term: Kokosblütenzucker
Engelse term: Coconut sugar