Magret fumé au tian Provençal
Koude tian van gerookte tamme-eendenborst
Magret fumé au tian Provençal
Description
Een supersimpel, superlekker gerechtje voor een zomerse lunch of een mooi tussendoortje.
Tian
Tian is van origine een Provençaals porseleinen, geglazuurde, ovenvaste schaal met een niet al te hoge rand. Eigenlijk kunt u een willekeurige lage ovenschaal gebruiken. Naar deze schaal zijn ook alle gerechten genoemd die erin worden gemaakt. Dit zijn altijd ovenschotels die hun oorsprong vinden in Zuid-Frankrijk. Er is twijfel over de oorsprong van het woord. De een beweert dat het verwant is met Tajine, de ander gelooft in een relatie met het Griekse teganon (pan om te bakken, aardewerken pot). Hoe dan ook, je kunt er verdraaid lekkere dingen in maken.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Ingrediënten
Tian:
Garnituur:
Keukengerei:
Instructions
-
Bereiding:
Een tian of 4 ramequins (souffleepotjes) aan de binnenkant bekleden (fonceren) met de plakjes eend, waarbij een gedeelte van de plakjes boven de schaal of ramequin uit blijft steken.
-
- Nu de macedoine (zie recept) van verse groente, aangemaakt met mayonaise (zie recept), in de vormpjes storten
- De uitstekende delen van de eendenborst terugvouwen over de macedoine
- Maak een bedje van sla en stort de ramequin er voorzichtig op uit
- Garneren met tomaat en hard gekookt ei in dobbelsteentjes (parmentier)
- Gekoeld opdienen. Klaar!
-
Wijntip:
De wijnen die hier bij uitstek bij passen zijn droge witte wijnen zoals Bourgogne Aligoté, Bourgogne Côtes de Couchois