Beercan Chicken

pinit

Simpel receptje uit de USA – kip op een bierblikje

Beercan Chicken

Difficulty: Beginner Prep Time 15 min Cook Time 1 min Rest Time 1 uur Total Time 1 uur 16 minuten
Servings: 4

Description

Traditionele manier van kip grillen

Beercan chicken! Ook wel Chicken on the Throne, Drunken Chicken en Beer in the Butt Chicken.  Een oud recept om een supermalse kip op de BBQ voor de dag te toveren! Het bier in het blikje stoomt als het ware de kip van binnenuit gaar, terwijl het zijdelingse vuur van de BBQ zijn werk aan de buitenkant doet. Grillen op deze manier zien we in veel landen, soms op een fles (Oostblok), soms op blikjes (VS, Europa). Men kent het ook in Latijns Amerika. Men noemt het daar pollo borracho. Hoe dan ook – het is leuk om te doen, er is ruimschoots ruimte voor eigen initiatief en eigen variaties en het resultaat is verbluffend!

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. RUB MAKEN, KIP NAKIJKEN

    • Maak een mooie rub zoals aangegeven in ons recept voor beercan chicken.
    • Kijk de kip even goed na of er toevallig een restjes ingewanden in de buikholte overgebleven zijn.
    • Snij eventueel aan de achterzijde overtollig vet weg, maar wel zonder de huid te beschadigen
  2. KIP INWRIJVEN EN...

    • Wrijf de kip aan de buitenzijde in met olijfolie
     
  3. ...MARINEREN

    • Bestrooi hem daarna met de dry rub en wrijf deze goed in de huid van de kip
    • Bestrooi ook de binnenkant van het karkas met de dry rub
    • Laat een uur rusten, liefst ingepakt in huishoudfolie
  4. ONDERTUSSEN OOK AAN DE SNIPPERS DENKEN

    • Maak het halveliterblik bier open en schenk de helft uit over de hickory rooksnippers. Laat deze een uurtje weken.
  5. BBQ KLAARMAKEN

    • Steek uw BBQ aan en breng hem op een temperatuur van 195℃.
    • Leg de kolen aan 2 zijkanten en laat ruimte over voor een lekbak in het middengedeelte (een weggooischaal van aluminium kan ook).
  6. KIP OP HET BLIK

    • Zet de kip op het (nog halfvolle) bierblik.
    • Plaats de kip op de lekbak en leg het gedrenkte rookhout op de kolen.
    • Sluit de BBQ af met het deksel.
  7. GAAR?

    • Na ongeveer iets meer dan een uurtje zou de kip gaar moeten zijn. De kerntemperatuur van het borstvlees is dan rond de 68℃. Mocht het te hard gaan, pak de kip dan tijdelijk in aluminiumfolie.
  8. SERVEERTIP

    Haal de kip van het blik en snij hem eventueel in mooie stukken met een gevogelteschaar. Serveer met een lekkere barbecuesaus.  Eet smakelijk!

    Als bijgerecht? Haricots verts in spek en aardappelkroketten (zie foto), of anders natuurlijk Amerikaanse kost: baked potatoes en corn on the cob!

Keywords: kip, haan, blikje, fles, barbecue

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?