Tarte tatin

Basisrecept uit de Franse keuken
pinit
Difficulty: Gevorderd Prep Time 30 min Cook Time 40 min Total Time 1 uur 10 minuten
Servings: 8

Description

Uit de traditionele Franse patisserie

De tarte Tatin is een wereldberoemde appeltaart die omgekeerd wordt gebakken, waarbij de appels van tevoren worden gecarameliseerd met suiker en boter. Volgens de legende komt het recept uit Lamotte-Beuvron, in de Franse Sologne-streek. De gezusters Stéphanie (1838-1917) en Caroline Tatin (1847-1911) hadden daar een restaurant (dat overigens nog steeds bestaat -«hôtel-restaurant Tatin ») dat vooral in de weekeinden vaak werd aangedaan door jagers. Op een zondag, bij de opening van het jachtseizoen, zou Stéphanie in de drukte van de voorbereidingen van een jagersmenu, bij het maken van een appeltaart de appels zonder deeg in de bakvorm hebben gedaan en in de oven hebben gezet. Om de boel te redden besloot ze het deeg later toe te voegen. De Tarte Tatin was geboren. De beroemde restaurateur Louis Vaudable, eigenaar van het niet minder bekende restaurant “Maxim’s” in Parijs, ontdekte de taart rond 1926 bij de juffrouwen Tatin en nam hem mee naar de hoofdstad. De rest is geschiedenis…

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

        

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

  1. Maak eerst een mooie pâte brisée. Volg het recept.

    • Verwarm de oven voor op 200° C
    • Verwarm de boter en de poedersuiker in de koekenpan (een taartvorm (geen springvorm!!) kan ook)
    • Blijf goed mengen met een houten lepel of houten spatel
    • De boter smelt en begint te carameliseren. Blijf roeren tot u een mooie bruine caramel heeft. Niet te donker laten worden, dat geeft een vieze, bittere smaak
    • Laat afkoelen
  2. Schil de appels, deel ze in vieren en verwijder de klokhuizen.

  3. Verdeel de appelpartjes over de caramel in de pan.

  4. Rol het deeg uit (klik in de ingrediëntenlijst voor het recept)  in een ronde lap van 3-4 mm, rol het op de deegroller rol deze vervolgens voorzichtig uit over de koekenpan.

  5.  

    Zorg dat de randen heel blijven en de deeglap mooi in het midden ligt.

  6. Stop het deeg in door de overstekende rand naar binnen te vouwen.

  7. Serveertip:
    Zet uw (rauwe) tarte Tatin nu in de oven.
    • Bak de taart tot het deeg helemaal gaar is en de caramel langs de randen omhoog begint te komen (35-50 minuten)
    • Haal uit de oven
    • Sluit de koekenpan af met een bord of serveerschaal en draai de taart in een keer snel om
    • Wacht hier vooral niet te lang mee! Als de caramel stolt is het te laat. Klaar!

    Let wel op: hete caramel kan vreselijke brandwonden veroorzaken!

  8. SERVEERTIP

    Deze taart wordt heet geserveerd. De gezusters Tatin stonden erop te preciseren dat hij wordt gegeten zonder crème anglaise, zonder slagroom, zonder tierelantijnen.

Keywords: tatin, pomme, appel

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit
File under

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?