Corned beef is een gepekeld en gekruid vleesproduct dat vaak wordt bereid uit rundvlees, hoewel het ook kan worden gemaakt van ander mager vlees. Het woord “corned” verwijst naar de grove korrels (Engels: “corns”) van zout die worden gebruikt bij het pekelen van het vlees (en dus niet naar maïs).
Om corned beef te maken wordt vlees (liefst brisket) in een pekeloplossing die meestal bestaat uit water, zout, suiker en kruiden zoals peper, kruidnagel en laurier.
Het vlees wordt gedurende een bepaalde periode in deze pekel gemarineerd, waardoor het zout en de kruiden diep doordringen en het vlees conserveren.
Na het pekelproces wordt het vlees meestal heel lang gekookt. Corned beef is bekend om zijn zoute, gekruide smaak en wordt vaak geassocieerd met traditionele gerechten zoals corned beef and cabbage (zie recept hieronder), een populair gerecht in Ierse en Amerikaanse keukens, vooral tijdens feesten zoals St. Patrick’s Day.
Corned beef is verkrijgbaar in blikken, vacuümverpakkingen of vers van de slager. Het is een veelzijdig ingrediënt in sandwiches, stoofschotels, soepen en andere gerechten over de hele wereld.