Zuurdesembrood
Zuurdesembrood
Description
Zelf maken: nóg gezonder!
Desem (zuurdesem, zuurdeeg, natuurdesem; Fr. levain, Eng. sourdough, Sp. madre, Du.. Sauerteig) is een brooddeeg dat wordt gemaakt zonder toevoeging van gist. De enige ingrediënten zijn bloem en water. Gisting vindt plaats dankzij melkzuurbacteriën en gisten die van nature in het deeg aanwezig zijn.
Allereerst wordt een ‘zetsel’ gemaakt van (rogge)bloem en water. Dit zetsel laat men spontaan fermenteren. Daarna wordt een deel van het zetsel gemengd met verse bloem en water, gevormd, en voor het bakken nog enkele uren met rust gelaten om verder te rijzen. De rest van het zetsel wordt bewaard en regelmatig aangevuld met bloem en water, zodat er steeds opnieuw een deel uitgenomen kan worden om brood van te bakken. Zuurdesembrood heeft meer karakter en een voller aroma dan ander brood. Het is ook veel gezonder en veel langer houdbaar. Het bakken ervan is wel wat complexer. Bovendien zijn er nog steeds mensen die de iets zurige smaak van zuurdesembrood niet op prijs stellen.