Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)

Traditioneel gerecht uit de Oost-Slavische keuken
pinit

Zhulyen (жульен) griby v smetane (грибы в сметане)

Difficulty: Beginner
Servings: 6

Description

Dit is zo’n gerecht dat in een beetje traditioneel Oekraïens of Russisch restaurant gewoon niet mag ontbreken op het menu. Zhulyen. Spreek uit als Zjoeljén. Is natuurlijk gewoon een verbastering van “Julienne”, de bekende snijwijze uit de Franse keuken. Het mooie is – die heeft niets met het gerecht te maken. Maar ja, het is een end rijden, van Parijs naar Moskou, zeker te paard… Helemaal in het begin heette dit gerecht in Rusland trouwens “cocotte” (кокот), een verwijzing naar de vuurvaste schaaltjes waarin het bereid wordt.

 

Snijtechniek: julienne
Snijtechniek: julienne

 

Er zijn twee hoofdstromingen van dit gerecht: met of zonder kip. Het verschil is simpelweg…de kip.

Kokotnitsa
Er worden in de landen van de vroegere Sovjet-Unie schattige zhulyenschaaltjes verkocht (zie hieronder een voorbeeld). Wij hebben hiervoor aardewerken potjes gebruikt een ramequin kan natuurlijk ook. Immers, het geheel komt uit de oven dus het steeltje kunt u toch niet aanpakken omdat het gloeiend heet is. Weten we uit ervaring:)

Kokotnitsa
Kokotnitsa

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

    • Verwarm de oven voor op 200°C
    • Hak de ui fijn
    • Snij de champignons in fijne plakjes (eminceren)
    • Doe wat boter in een koekenpan en laat de ui hierin glazig worden
    • Voeg de champignons toe en sauteer een paar minuten op vrij hoog vuur
  1. Als u kip gebruikt: kruid de kip met zout en peper of uw eigen kruidensamenstelling.

  2.  

    • Bak de filet in wat boter in een koekenpan, 2 minuten per zijde
    • Snij de filet vervolgens in kleine blokjes en voeg deze toe aan de paddestoelen
  3.  

    • Bak de filet in wat boter in een koekenpan, 2 minuten per zijdeSnij de filet vervolgens in kleine blokjes en voeg deze toe aan de paddestoelen
    • Leg het mengsel in de kokotnitsa’s
  4. Nu de smetana toevoegen.

    • Vervolgens afdekken met geraspte oude kaas
    • Ongeveer in 10 minuten in de oven op 200°C bakken tot de kaas gesmolten is en een mooi korstje heeft gevormd. Klaar!
  5. Wat drinken we erbij?

    Tja...

    Wodka

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?