Hertenpastei met donker bier en bladerdeeg
Venison pie
Wildpasteien kwamen al voor in het Romeinse rijk. In de middeleeuwen aten de rijken ook veel van deze gerechten. Vaak werden allerlei wildsoorten door elkaar gebruikt, inclusief dieren waar wij ons nog maar weinig bij kunnen voorstellen zoals reiger, zwaan en kraai. Een echte vlucht nam de “game pie” in Engeland in de Victoriaanse tijd. Deze venison pie is een beroemd Engels recept.
Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!
Kruid de poulet met zout en peper of uw favoriete kruidenmix. Begint u met grotere stukken vlees zoals filet, bout of sukade, snij die dan eerst in blokjes van 3-4 cm.
Voeg het vlees en de wortelen toe aan de ui in het ganzenvet.
Schep een paar keer goed om.
Stort het geheel voorzichtig over in een pasteivorm. Gebruik een diepe, niet al te brede vorm, anders zakt het deeg straks in.
Bestrijk het deeg met het eiermengsel.
Bak de pie 40-45 minuten tot het deegkorstje mooi bruin glanst. Klaar!
Vension pie is heerlijk met spruitjes, polenta van kastanjemeel, puree van aardappel of knolselderij, vlierbessengelei, een gestoofde peer en rode kool. Ook hele kastanjes, gekookt, smaken erg goed erbij.
Een prachtige volle rode wijn. Een Barolo, een mooie Bordeaux, een oudere Rioja. Voor de liefhebbers van zoetere tinten: een Amarone. Of je blijft natuurlijk bij de Leffe. Niks mis mee!
Dank u wel, veel kookplezier en alvast...eet smakelijk!