Kastanjepolenta

Kastanjepolenta
pinit

Polenta di farina di castagne

Kastanjepolenta

Difficulty: Beginner Cook Time 10 min Total Time 10 minuten
Servings: 4

Description

Polenta

Een klassiek traditioneel Noord-Italiaans gerecht gemaakt van griesmeel van maïs. Het gerecht ontstond als armemansgerecht ter vervanging van de duurdere gerechten als pasta of aardappels. Polenta komt voor in hoofdzakelijk twee vormen: Voorgekookt en niet voorgekookt. De niet voorgekookte behoort meer dan een uur lang te worden geroerd in een speciale koperen pot met een ronde of rond aflopende bodem - de paiolo.

Elektrische paiolo voor polenta
Elektrische paiolo voor polenta

Niet iedereen heeft daar de tijd en de armkracht voor (is zwaar werk), en zelfs heeft niet iedereen tegenwoordig een oma die gek genoeg is om uren in de maispap te roeren. Er zijn daarom elektrische paiolo's in de handel. Veelal wordt echter voorgekookte polenta gebruikt.

Snel-klaar-polenta
Snel-klaar-polenta

Deze wordt gemaakt door voorgekookte griesmeel met vocht te mengen en daarna kort te koken. De maispap die zo ontstaat dikt bij afkoelen in en wordt zo stevig dat men er allerlei vormen van kan snijden. Een vergelijkbaar gerecht uit Roemenië is mămăligă. Ook in Zuid-Afrika wordt een maispap gegeten, in de vorm van putupap, braaipap of mieliepap (van Bantu-oorsprong).

Polenta wordt ook wel vermengd met andere meelsoorten. De meest voorkomende vormen zijn mengsels van maïsmeel en kastanjemeel, en maïsmeel met kikkererwtenmeel (farina di ceci). Er is een polentavorm die geheel uit kastanjemeel bestaat. Deze “polenta dolce” (zoete polenta) is een specialiteit uit de Noord-Italiaanse Apennijnen. 

Meer weten over de termen die in dit recept gebruikt worden? Klik op de links!

       

Ingrediënten

Keukengerei:

Instructies

    • Breng het water aan de kook met wat zout
    • Voeg het kastanjemeel toe
    • Doe direct daarna ook de snelklare polenta in de pan
    • Temper de warmtebron en blijf roeren tot de polenta gaar is (ongeveer 5 minuten, afhankelijk van het merk)
  1. Stort de polenta eventueel in een garneerring en laat opstijven (maar niet koud worden). Klaar!

    Garneerringen

Wel eens geprobeerd?

Deel dit recept op Instagram!

Pin en deel!

pinit

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is dit iets voor u?